Napi hétezer lépés életet menthet
Napi hétezer lépés életet menthet

Tízezer lépés jótékony egészségügyi hatását hangoztatják a legtöbb helyen, de egy friss kutatás szerint már hétezer is elegendő lehet az egészségesebb mindennapokhoz.

Azok a középkorúak, akik naponta hétezer lépést tesznek meg átlagosan, 50-70 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg a következő évtizedben bármilyen okból, mint azok, akik ennél kevesebbet gyalogolnak – írta le egy friss kutatás. Ráadásul azt találták a kutatók, hogy nemre, bőrszínre való tekintet nélkül igaz ez mindenkire, aki legalább hétezer lépést megtesz egy átlagos napon. Az intenzitás vagy a gyaloglás gyorsasága és a halandóság között már nem találtak összefüggést.

A kutatásban 2110 felnőtt vett részt, a lépésszámukat 2005-ben és 2006-ban mérték egy héten keresztül. A résztvevők életkora 38 és 50 év közti volt. Az utánkövetés 11 éven át tartott, ez idő alatt 72-en haltak meg, főként rákból vagy szívbetegségből kifolyólag. Az adatok elemzésekor a BMI-t, a dohányzási szokásokat és egyéb faktorokat is figyelembe vették a kutatók.

(Forrás: infostart.hu Kép: pexels.com)

search icon