Ne öntsd ki a tésztavizet!

Ne öntsd ki a tésztavizet!
Ne öntsd ki a tésztavizet!

A „folyékony arany”, azaz a keményítős tésztavíz semmiképp sem a lefolyóba való. Több remek felhasználási módja is van, emellett vizet takaríthatsz meg. Kell ennél környezetbarátabb megoldás?

A tészta gyors, könnyen variálható és finom szénhidrátforrás, jó eséllyel alig akad olyan ember, aki ne szeretné. A tésztavízzel mégis mostohán bánunk, és a lefolyóba öntjük, holott egy kis leleményességgel remekül felhasználhatjuk a konyhában.

Miért jó a tésztavíz?

Ez a zavaros, kiöntésre ítélt folyadék tele van sóval és a forrásban lévő tésztákból visszamaradt keményítővel. Ha ezt bármilyen forró zsírhoz hozzáadjuk – olívaolajhoz, vajhoz, sertészsírhoz –, egy elképesztően finom szószt kaphatunk. (Ezt az eljárást hívják emulgeálásnak.) Mivel a tészta lisztből készül, forrás közben keményítő kerül a főzővízbe, és fehér, zavaros folyadék jön létre, amit gyakran „piszkosnak” tartunk, majd kiöntünk a mosogatóba.

Csobbanjon a tészta, maradjon a víz!
Kép: canva

Nagy hiba, ugyanis a szakácsok a tésztalevet folyékony aranyként emlegetik. Persze felmerülhet benned a kérdés, minek megtartani egy ilyen zavaros szószt, és minek emulgeálni. Az íz miatt.

Az emulgeálás során két egymást taszító folyadékot – a tészta esetében olajat és vizet – keverékként egyesítenek. A tésztavízben lévő keményítő emulgeálószer és egyben sűrítőanyag is. Ha tehát a tésztavízből egy merőkanálnyit a szószba keversz, akkor a folyadékot és az olajat egyesíted, és krémes és sűrű mártást hozol létre, amelyből semmi sem válik ki. Tehát selymes és csodálatos lesz.

Sűrítésre, mártásokba, szószokba és levesekbe tehát elsőosztályú megoldás. De mire jó még?

Még egy érv a kiöntése ellen

A tésztavíz használatának van egy másik előnye is: ha nem öblíted le a főtt tésztát, akkor egy szuper réteg megmarad, amely segít a szósznak még ízesebbé tenni a tésztát. Van, aki egyenesen azt állítja, hogy a tésztavíz ízesebbé teszi az ételt.

Ha lencséből, feketebabból, barnarizsből vagy bármi másból készült alternatív tésztákat főzöl, ezek is mind szuper keményítőtartalmúak, és ugyanígy használhatók. A tésztavíz minden szószt jobbá tehet, legyen szó paradicsomos szószról vagy egy egyszerű alfredóról, de a pestót is selymes állagúvá teszi.

A víz remek sűrítőanyag
Kép: canva

Sűrítésben és állagjavításban tehát elsőosztályú, éppen ezért érdemes takarékoskodni vele. Ezt az alábbi módokon is megteheted:

  • mindig ments meg belőle pár kanálnyit,
  • használj olyan szűrőt, amelynek betétje is van, így nem folyik ki a víz,
  • használj csipeszt, és csak a tésztát szedd ki az edényből,
  • szedd ki a tésztát lyukas merőkanállal!

Egy mondatban tehát: mentsd meg a tésztavizet!

A tésztavíz fagyasztása: érdemes ezzel bajlódni?

Ha kipróbálod, és beválik, akkor mindenképp érdemes a fagyasztóba is menteni belőle, hogy kéznél legyen. Kicsit olyan ez, mint az alaplé: akár csontból, akár zöldségből, de mindig jó, ha lapul egy pár edény a fagyasztóban tele alaplével. Ha a fagyasztás mellett döntesz, két opciód van.

Az első lehetőség az, hogy lefagyasztod úgy, ahogy van, a második, hogy redukálod. A redukálás koncentrálja a keményítőt, de a sót is, tartsd ezt szem előtt, amikor döntesz! A redukálás gyakorlatilag az anyag visszaforralását, „tömörítését” jelenti. Így kevesebb, ízesebb, de sósabb levet tehetsz a fagyasztóba.

Ha a tésztát kiszedted, a vizet érdemes lefagyasztani.
Kép: canva

A legjobb, ha kis jégkockatartókba vagy formákba öntöd a vizet, így egy kockányit mindig a szószhoz keverhetsz. A szilikon jégkockatartókkal nem fogsz mellélőni, egyesével könnyen kiszedheted belőlük a kis tésztavízkockákat. Az is jó megoldás, ha teljesen megfagytak, hogy egy visszazárható zacskóba teszed a kockákat, így helyet szabadítasz fel a fagyasztóban. A lényeg, hogy 6 hónapon belül használd fel a tésztavizet.

Összességében ez olyan hack, amit érdemes kipróbálni és a fagyasztóba is menteni belőle egy kicsit. Amint tesztelted, érteni fogod, miért is jó a tésztavizet felhasználni és nem a lefolyót itatni vele.

Kiemelt kép: canva

Az egészséges és a fenntartható étrend sokszor kéz a kézben jár. Ezzel a témával kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 rendezvény is. Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak a saját, hanem a bolygó egészségéért is sokat tehetünk.

search icon