Nem elég elültetni, gondozni is kell a város fáit
Nem elég elültetni, gondozni is kell a város fáit

A városok fái gyakran a túlélésért küzdenek, mert az épített környezet kevés életfeltételt biztosít. A klímaváltozás miatt fokozódó stresszfaktorok, a nagy beépítettség, valamint a rossz faj- és fajtaválasztás miatt 2050-re a komfortzónájukon kívül élő városi fák aránya akár 70% fölé emelkedhet, Magyarországon ez a mérték még magasabb is lehet.

Bár a városlakók és a várostervezők is kezdik felismerni a városzöldítésben rejlő alkalmazkodási és jóllétnövelő lehetőségeket, a fatelepítések még mindig nem elég átgondoltak klímatudatos szempontból, ami végső soron a fák idő előtti pusztulásához vezet, nemcsak csökkentve az általuk nyújtott ökoszisztéma szolgáltatásokat, de fenntartásuk és gondozásuk is nagyobb pénzügyi kiadást jelent.

Egyre többen ismerik fel a városi zöldfelületek gazdasági (pl. hőstressz csökkentése árnyékolással és párologtatással) és egészségügyi (pl. mentális egészség, tisztább levegő) jelentőségét a várostervezők között is

– írja cikkében Lékó-Kacsova Csenge geográfus, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének doktorandusza a masfelfok.hu-n.

A városi fák felének jelenleg is komfortzónán kívül eső környezetben kell életben maradnia. Barcelona klímája például már most a város teljes faállományának kihívást jelent, és ugyanez a veszély leselkedik számos egyéb alacsonyabb szélességi fokon fekvő városra is.

Problémát jelenthet az is, ha faültetés esetén az öntözést segítő dréncsöveket nem fedik be, mivel így a talaj mélyebb rétegiből elpárologhat a víz. A vízhiány problémakörét valamelyest enyhítené a talajba szabadon beszivárgó csapadék, ám a városokra jellemző nagyfokú beépítettség és vízelvezető csatornahálózat ezt lényegében megakadályozza.

A betondzsungelekben a kedvezőtlen környezet miatt tehát nem elegendő csupán az ültetést megtervezni. Olyan fajokat kell választani, amelyek képesek lesznek megbirkózni a jövőbeli, de már a jelenben is érzékelhető stresszfaktorokkal úgy, hogy közben az általuk nyújtott szolgáltatások mértéke nem csökken. Fontos lenne, hogy a városokban olyan zöldfelületeket alakítsunk ki, amik a szélsőséges körülmények között is hatékonyan tudják biztosítani a lakosság számára az ökoszisztéma szolgáltatásokat, minél kisebb anyagi ráfordítással.

(Bővebben: masfelfok.hu)

search icon