Nem tanácsos petárdázni az idei díválin
Nem tanácsos petárdázni az idei díválin

A hinduk egyik legjelentősebb ünnepe a díváli, melyet a fények ünnepének is neveznek. Ilyenkor lámpásokat gyújtanak az emberek, hogy Laksmi istennő, a aki a gazdagság és jólét istennője, megtalálja az utat a házhoz. Persze a tűzijátékok és a petárdák is előkerülnek ilyenkor. Idén azonban Újdelhiben nem lesz tanácsos utóbbiakat eregetni, mert a város környezetvédelmi minisztere a környezetszennyezés elleni küzdelem jegyében betiltotta a használatukat. A petárdázó fesztiválozók akár 6 hónapos börtönbüntetést is kaphatnak.

A mintegy 20 milliós Delhi a világ legszennyezettebb fővárosa. A helyzet még rosszabb ősszel és a téli hónapokban: a hideg levegő számos forrásból származó füstöt és port tart vissza. Ráadásul a díváli időpontja, mely idén október 24-re esik, általában egybeesik azzal az időszakkal, amikor a gazdálkodók elégetik a földjeiken visszamaradt növényi terménytörmeléket. Ez jellemzően jelentősen, az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott biztonságos határérték többszörösére növeli a levegőben lévő finom részecskék koncentrációját.

A tűzijátékokról a Greendex is többször megírta már, hogy erősen szennyezők, használatuk idején a levegőben lévő mérgező részecskék koncentrációja veszélyesen megemelkedik. Ezért is döntött úgy a város kormányzata, hogy egy időre véget vet a petárdázásnak, még akkor is, ha ezt a hinduk egy része a vallásuk gyakorlásába való beavatkozásnak tartja.

Gopal Rai környezetvédelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy akit a díváli ünnepén petárdagyújtáson kapnak, az 200 rúpiás (kb. 1000 forint) bírságra és hat hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthat. Akik pedig tárolják illetve árusítják a petárdákat, 5000 rúpiás (kb 25 ezer forint) bírságra és akár három év börtönre is számíthatnak. (Reuters)

search icon