Nincs több mobilozás az autóban, a pöfögésért pedig fizetni kell!
Nincs több mobilozás az autóban, a pöfögésért pedig fizetni kell!

Az Egyesült Királyságban új autóvezetési szabályokat fogadtak el, melyek értelmében például a jövőben tilos lesz a mobiltelefon használata utazás közben. Ennél is fontosabb viszont az alacsony kibocsátású zónák (Low Emission Zones, LEZ) használatának szigorítása.

A szigetország több városa, köztük például London, Brighton és Birmingham is vezetett már be az alacsony kibocsátású zónákat, a következő néhány évben pedig számos további település, köztük Dundee, Aberdeen és Edinburgh is lépni tervez.

A tiszta levegő övezetek kialakítása az egyik leghatékonyabb módja a mérgező levegő elleni küzdelemnek városainkban.

– mondta korábban egy témában végzett kutatás vezetője

Az LEZ-kről érdemes tudni, hogy ezen övezetekbe továbbra is bárki behajthat, de ha egy (elég alacsonyan) meghatározott kibocsátási szint feletti kibocsátású a járműve, akkor a belépésért díjat kell fizetni. A napidíj fizetésének elmulasztása súlyos bírságot von maga után.

Ahogy korábban írtuk, egy idei, uniós adatokon alapuló kutatás szerint, 2019 óta 40%-kal nőtt az autómentes övezetek száma kontinens-szerte.

Törnek előre az elektromos hajtások

Talán épp ennek köszönhető az is, hogy egyre kevesebb fosszilis üzemű autót értékesítenek a szigetországban. A brit autógyártók és autókereskedők szövetségének (SMMT) szerdai közleménye szerint, az új dízelüzemű autók piaci részesedése 4,6 százalékra zsugorodott a tavaly szeptemberi 5 százalékról, az új benzines autók piaci részaránya pedig 43,8 százalékról 40,7 százalékra csökkent egy év alatt – írja az MTI.

Ezzel párhuzamosan a csak akkumulátorról üzemelő elektromos autók eladása éves összevetésben 16,5 százalékkal, 38 ezer 116-ra emelkedett, a piaci részesedésük pedig 15,2 százalékról 16,9 százalékra nőtt. A hibrid-elektromos (HEV) autókból 29 ezer 88 talált vevőre a múlt hónapban, 16,5 százalékkal több éves összevetésben, a piaci részesedésük pedig 11,6 százalékról 12,9 százalékra emelkedett.

Mobilozni sem érdemes a volán mögött

Az új szabályoknak megfelelően, mostantól tilos a mobiltelefon használata az utazás során. Korábban a járművezetők használhatták telefonjukat olyan célokra, amelyek nem „interaktív kommunikációra” szolgáltak, például zenét kerestek vagy fényképeket készítettek.

Mostantól akit rajtakapnak, hogy vezetés közben bármilyen okból használja a telefonját, 200 font bírságot és hat büntetp pontot kap, sőt akiknek a jogosítványa két évnél nem régebbi, akár el is veszíthetik azt. (The Independent)

search icon