Növényekből készítettek lazacfilét
Növényekből készítettek lazacfilét

A torontói székhelyű New School Foods piacra dobta első termékét, ami egy növényi alapú, egész lazacfilét, amelyről azt állítják, hogy ugyanúgy néz ki, és megfőzni is ugyanúgy lehet, mint a hagyományos lazacot. A New School Foods vegán hala 12 millió dolláros finanszírozással, valamint több kanadai kormányzati támogatásából jöhetett létre.

A New School nevű vállalat szerint a termékük olyan növényi rostokból készül, amelyek a halak izomrostjainak átmérőjét, hosszát, erejét és szerkezetét utánozzák, hogy a halakkal megegyező textúrát reprodukálhassanak. A vállalat a teljes darabolt halat előállító startupok egyre növekvő kategóriájához csatlakozik. Tavaly nyáron a Revo Foods egy 3D-nyomtatással előállított lazacot jelentett be, az indiai SeaSpire vegán tenger gyümölcsei startup pedig egy növényi alapú, bio-nyomtatással előállított filét mutatott be.

A húsalternatívák következő határa az egész húsdarabok, és már az első naptól kezdve megértettük, hogy a New School Foodsnak két, egymással szorosan összefüggő problémát kell szem előtt tartania: a piacon lévő húsalternatívák minőségét és az előállításához használt eszközök limitáltságát.

 – mondta Chris Bryson, a New School Foods vezérigazgatója és alapítója egy nyilatkozatban.

A New School Foods azt is elmondta, hogy sikerült elérnie egy olyan növényi alapú halat, amely nyers állapotban csomagolható. Jelenleg a legtöbb egészben vágott növényi alapú opció előfőzve kerül a fogyasztókhoz. A vállalat egyedülálló technológiája a húsban és a halakban található izomrostokat és kötőszöveteket utánozza le növényi rostokból. Ezután különböző fehérjékkel és aromákkal töltik fel őket, amelyek az élő hús és hal ízét, textúráját, szerkezetét utánozzák.

A New School szerint technológiáját úgy tervezték, hogy az első naptól kezdve skálázható legyen, gyártási technológiái lehetővé teszik, hogy a maximális termelési kapacitás mellett is megőrizze az étel textúrát, ízét és a makroszerkezetét. A vállalat szerint az egész húsdarabok jelentik a műhúsok következő határát. Ezek teszik ki az állati húsok értékesítésének többségét, de a növényi alapú ágazat számára kihívást jelentett a hús kötőszövetének, izomrostjainak és egyéb mikrostruktúráinak utánzása.

(Forrás: greenqueen.com.hk)

search icon