Összeomolhatnak az antarktiszi áramlatok
Összeomolhatnak az antarktiszi áramlatok

Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a mai szinten folytatódik, az óceán legmélyebb részein az áramlás mindössze három évtizeden belül 40%-kal lassulhat, ez pedig önmagában is elegendő ahhoz, hogy évszázadokra megváltoztassa a világ klímáját. A múltban egy ilyen méretékű változás több mint 1000 évbe telt, de ez most néhány évtized alatt történik meg, nagyon hirtelen lassulnak.

Ausztrál tudósok egy csoportja vizsgálta a 4000 méter alatti mélytengeri áramlatokat, amelyek a hideg, édes és sűrű vizekből erednek, amelyek az Antarktisz kontinentális talapzatáról zuhannak le, és a világ óceáni medencéi felé terjednek. Ha az olvadás felgyorsul, az olvadékvíz felhígítja ezeknek az óceáni régióknak a sótartalmát, ezáltal kevésbé sűrűvé teszi az óceán vizeit, így nem lesz elég nehéz ahhoz, hogy lesüllyedjen és eltolja a már ott lévő vizeket – ahogyan az most még körforgásszerűen működik.

Amikor az óceánok élőlényei elpusztulnak és lebomlanak, majd lesüllyednek, és az áramlatok szállítják őket világ óceánjaban. Így ezek a tápanyagok visszakerülnek a fitoplanktonokat tápláló vízrétegekbe – ez a tengeri tápláléklánc alapja.  A lassulás alapvetően megváltoztatná az óceán hő, édesvíz, oxigén, szén és tápanyagok körforgását, veszélyeztetve a mélytengeri ökoszisztémát. Ráadásul csökkentené a mélytengerek által megköthető CO2 mennyiségét is.

(Forrás: The Guardian )

search icon