Piócaterápia – Így gyógyít a félreértett vérszívó

Piócaterápia – Így gyógyít a félreértett vérszívó
Piócaterápia – Így gyógyít a félreértett vérszívó

A pióca és a piócaterápia megítélése meglehetősen negatív: egy vérszívó gyűrűsféreg, amely ráadásul az iszapban él. Azonban ha megismered az életmódját, gyógyító hatását, pillanatok alatt megváltozik róla a véleményed.

A piócaterápia meglehetősen ismeretlen kifejezés, holott külföldön már sokan gyógyulnak különleges vegyületei révén. A folyamat meglehetősen egyszerű(nek tűnhet), ám rengeteg olyan kezelés van, amely nem a megfelelő módon és nem a megfelelő állattal valósul meg. A magyar és nemzetközi viszonylatban is elismert, szakértő, Tógyer Karina segít megérteni a piócaterápia lényegét, lehetőségeit, és magát a különleges élőlényt.

Tógyer Karina, a piócaterápia meghonosítója
Kép: Tógyer Karina

Már az ősidők óta segítik az embert

A pióca sok esetben megjelenésével, életmódjával vívja ki az emberek ellenszenvét. Pedig az orvosi pióca múltja az ősidőkig visszavezethető, egyes feljegyzések alapján az ember és a pióca kapcsolata már 6000 éves. Az első indiai ikonon a gyógyító kezében egy fehér pióca látható. Mivel a fehér a gyógyítás színe, innen eredeztethetjük, hogy a piócák évezredekkel ezelőtt is szerepet vállaltak az orvoslásban.

A pióca nem élősködő, hanem szimbióta lény. Ez gyakorlatilag kölcsönös együttélést, segítségnyújtást jelent. A piócának nem célja az ember „megcsapolása”, sőt. Azáltal, hogy vért szívhat, képessé válik a szaporodásra, mindezt pedig nem ingyen teszi. Szimbiótaként olyan hatóanyagot juttat az emberi szervezetbe, amely segíti annak gyógyulását. Ezt fedezték fel őseink is, innen indult a pióca és az ember kapcsolata.

Már az őskor óta jelen vannak a gyógyításban.
Kép: canva

Nem minden pióca gyógyít

A tudomány mai állása szerint a pióca 300 hatóanyagcsoportot tudhat magáénak. Mivel szaporodásának feltétele a meleg vér, élettere pedig a víz, az emberek szép lassan rájöttek, hogy a pióca alkalmazása a több száz hatóanyaggal karöltve az egészségügyi állapotuk javítására szolgál.

Az említett hatóanyagcsoportok is nagyon sok más anyagból állnak, amelyeknek megkülönböztethetők a hatásaik. A pióca egyik fő hatóanyagcsoportja a trombinokra hat, tehát vérhígító hatású. A pióca elsősorban nyirokfolyadékból táplálkozik, így juttatja be a hatóanyagait. Ezzel képes a felgyülemlett méreganyagok eltávolítására segítve a test természetes megújulási folyamatait.

Azonban fontos kiemelni, hogy nem minden pióca alkalmazható kezelésre.

Egyedül az orvosi pióca vethető be a test különböző problémáinak mérséklésére, gyógyítására. Az orvosi pióca (hirudo medicinalis), egy hirudin nevű anyaggal „dolgozik”. Ő az egyetlen faj, aki képes ezt az anyagot a testbe juttatni. Habár sokkal több faj és alfaj létezik, csakis az orvosi pióca alkalmazható gyógyításra, a többi pióca nem termeli ezt az anyagot.

Csak az orvosi pióca alkalmazható kezelésre.
Kép: canva

Éppen ezért csak igazolt, megfelelő piócával végezhető a gyógyítás, még akkor is, ha sokan más fajokkal is próbálkoznak. A néhány napos képzést elvégző terapeuták nem is igényelhetnek orvosi piócát: mondhatnánk azt is, hogy ez az élőlény olyan, mint egy vény ellenében kapható gyógyszer. Csak a megfelelő papírokkal és szaktudással rendelkező gyógyító veheti igénybe őket.
Mások lópiócát használnak, ez az állat azonban hatóanyag híján nemcsak, hogy nem gyógyít, de nagy arányban terjeszt hepatitiszt is, így igen kockázatos az alkalmazása.

Hogyan működik a piócaterápia?

A pióca alkalmazása meglehetősen összetett tudomány. Nem mindegy, hova, milyen sűrűséggel és hány piócát helyez fel a szakember. Az sem teljesen tisztázott, hogyan választja ki az orvosi pióca a megfelelő vegyületeket: vajon a vér alapján érzékeli, hogy milyen vegyületeket kell visszajuttatnia az adott szervezetbe? De az is gyakori elmélet, hogy valójában önmagát védi a befecskendezett anyagokkal. Az is elképzelhető, hogy szimbióta lény révén a vérért „cserébe” nyújtja gyógyító szolgálatait. Érdekes tény, hogy az állat már az első cseppből megállapítja, mire van szüksége az általa megszívott szervezetnek.

A piócaterápia összetett gyógyítási mód.
Kép: canva

Maga a terápia Oroszországban és az Egyesült Államokban az orvoslás egy ága. Karina elmondja, hogy íriszdiagnosztikával térképezi fel az akkori állapotot, így vizsgálja meg, milyen folyamatok zajlanak a testben. Fontos, hogy diagnózist csak orvos állíthat fel, így a szakember is elmondja, hogy ő állapotfelmérést végez.

A szem vizsgálata után elmondja a megoldáscsomagot és a terápiát. Ezt követően meghatározza, milyen területeken, milyen számban és sűrűséggel kell alkalmazni a piócákat. A konkrét állapotnak megfelelően állítja be azt is, hány darab kezelésre lesz szükség. A terápia közben enyhe áramütéshez hasonló szurkálást érez az ember, amely abszolút nem kellemetlen. De mindezt csak pár percig érzi a páciens, utána elzsibbad a terület. A terápia végén a szakember bekötözi a kezelt helyet, és minden kérdésre válaszol.

Honnan és hova érkeznek a piócák?

Engem személy szerint különösen érdekelt, hogy honnan lehet beszerezni a piócákat, és mi történik velük a gyógyítás után.
A szakember befőttesüvegekben, vízben tartja a tenyészetből beszerzett élőlényeket. Az is fontos, hogy hűtőben tárolja őket, a meleget ugyanis nem kedvelik. Víz nélkül hamar elpusztulnának, a vadon élő piócák is a vizes, iszapos területeket preferálják.

Egy pióca, miután jóllakott, 2 évig nem táplálkozik. Ezért Karina és csapata a piócákat a gyógyítás után megfelelő vizes élőhelyre juttatja el, ahol tovább élhetnek meglehetősen sokáig, ugyanis a pióca akár 30 évig is életben maradhat. Mivel azonban nagyon érzékeny a vízminőségre, a magyar vizekben igen ritka. Főként azért is, mert a törpeharcsa előszeretettel vadássza le őket, így számuk megcsappant.

Karina elmondja, hogy Oroszországban van egy kutatóklinika, ahol a piócát és hatásait vizsgálják. Innen derült ki a hír, miszerint az Északi-sarkon jégbe zárva találtak egy piócalárvát, kokont. Ezt a lárvát vizsgálni kezdték, majd megállapították, hogy 2 millió éves leletre bukkantak. Miután behatóbban is megvizsgálták, kiderült, hogy orvosi piócáról van szó, amely a röpke 2 millió év alatt genetikailag semmit sem változott. Miért megdöbbentő ez? A Földön gyakorlatilag nincs olyan élőlény, amely nemcsak, hogy életben maradt volna, hanem változás, átalakulás nélkül létezhetett volna. A pióca gyakorlatilag 2 millió év alatt nem változott. Ez pedig a pióca további vizsgálatára ad okot.

2 millió éve nem változott.
Kép: canva

Milyen betegségeken segít a piócaterápia?

Akármilyen élőlény is legyen, gyógyhatása már évezredek óta jól ismert. A konkrét fájdalmon is enyhíthet, de a negatív folyamatokat is visszafordíthatja. Akár még olyan esetekben is, amikor „már csak a piócás ember segíthet”.

Habár Magyarországon még nem elterjedt gyógyítási forma, a piócaterápiát az alábbi betegségcsoportok esetében alkalmazzák leginkább:

  • szív- és érrendszeri problémák,
  • keringési gondok,
  • emésztőrendszeri gyulladások,
  • ételérzékenység, puffadás,
  • immunrendszeri problémák,
  • hormonrendszer betegségei,
  • idegrendszeri károsodások,
  • ízületi, mozgásszervi betegségek.
Számos területen segíthet a piócaterápia.
Kép: canva

Ez pedig csak a jéghegy csúcsa. Gyakorlatilag minden orvosi területen bevethetők a kis szimbióták, azonban sok múlik azon is, milyen állapotban érkezik meg a páciens. Ahol hosszú ideje, évtizedek óta zajló betegség van a háttérben, értelemszerűen hosszadalmas lehet a gyógyítási folyamat is, szemben a csupán hónapok óta tartó panaszok kezelésével. Karina azt is elmondta, hogy a betegségtudat és a pszichoszomatikus eredetű betegségek nagyobb problémát jelentenek. Ugyanis ha valaki tudat alatt nem szabadulna a betegségétől, azon a piócák sem feltétlenül tudnak segíteni.

Ha úgy érzed, eljött a pillanat, és szeretnéd kipróbálni, mit adhat ez a különleges élőlény, légy óvatos! Sok olyan „terápia” létezik már, ahol nincs meg a megfelelő szaktudás, szakemberi háttér, és nem megfelelő piócákat alkalmaznak. Ha a piócaterápiát választod, informálódj a kiválasztott szakembert illetően, és mindig bizonyosodj meg arról, hogy a megfelelő kezekbe kerülsz. Fontos, hogy tudd, kihez kerülsz, ha ezt a természetes gyógyulást választod.

Kiemelt kép: Tógyer Karina

search icon