Porciózzák a vizet Chilében, ahol 13 éve tart az aszály
Porciózzák a vizet Chilében, ahol 13 éve tart az aszály

Már 13 éve sújtja az aszály a dél-amerikai országot, a vízkészletek pedig ennek megfelelően rendkívül korlátozottak. Ennek nyomán jelentették be a héten azt a példátlan tervet, mellyel a 6 millió lakosú főváros, Santiago vízellátási problémáit tervezik megoldani.

Egy város nem élhet víz nélkül. Márpedig Santiago 491 éves történetében példa nélküli az a helyzet, amiben vagyunk, amikor fel kell készülnünk arra, hogy nem lesz elég víz mindenkinek, aki itt él.

–mondta Claudio Orrego, Santiago kormányzója

A terv egy négyszintű riasztási rendszerre épül, mely a főváros vízellátásának nagy részét biztosító két folyó, a Maipo és Mapocho aktuális vízhozamára alapul. Amikor a szárazság miatt a vízszint csökken, emelkedik a zöldtől a pirosig terjedő rendszer riasztási szintje, ez pedig további intézkedéseket von maga után.

A Maipo felső szakasza

A legenyhébb vízhiány esetén figyelmeztetik a polgárokat a takarékosságra, a következő lépésben csökkentik a víznyomást a rendszerben, az utolsó előtti lépcsőben pedig egy-egy városrészben néhány órára le is kapcsolhatják a szolgáltatást. A legrosszabb esetben, a piros-szint idején, forgó rendszerben 24 órára zárhatják egy-egy városrész vízellátását.

Fontos, hogy a polgárok megértsék, hogy az éghajlatváltozás itt van és itt is marad. Nem csak globális, hanem helyi szinten is.

–hangsúlyozta a kormányzó

Minderre azért van szükség, mert Chile vízkészlete rendkívül alacsony, melyet már tizenharmadik éve súlyosbít az aszály. A kormány becslései szerint a vízhozam az elmúlt 30 évben 10-37%-kal csökkent, és 2060-ig további 50%-kal csökkenhet az ország észak és középső régióiban.

Némileg visszatetszést kelthet, hogy a belváros tehetősebb kerületeiben a „magas tőkekoncentráció” miatt a korlátozásokat várhatóan nem vezetik majd be. Emellett azok a területek is mentességet élveznek majd, melyek vízellátásában a két folyón túl más források is jelen vannak. (Reuters)

search icon