Élelmiszertermelés természetbarát módon – Tanulj a legjobbaktól!

Élelmiszertermelés természetbarát módon – Tanulj a legjobbaktól!
Élelmiszertermelés természetbarát módon – Tanulj a legjobbaktól!

A fenntarthatóbb mezőgazdaság égető kérdés a klímaváltozás és a szélsőséges időjárás miatt. Az agráripar megváltoztatása, a bevett sémák újragondolása azonban nem kis kihívás elé állítja az ipar szereplőit. Hogyan működik a regeneratív mezőgazdaság, és miként valósítható meg?

A Planet Business Club nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az agrár- és élelmiszeripar különböző szegmenseiben rejlő kihívások és lehetőségek feltárását. Ez pedig talán a jövőnk legfontosabb kérdése, hiszen nemcsak az élelmezés, hanem a klímaváltozás hatásainak megfékezése és a hatásokhoz való alkalmazkodás is döntő szempont az agráripar részeseinek. A Planet Business Club workshop-sorozatának első rendezvénye a regeneratív mezőgazdasággal foglalkozik.

Az állattartás is a regeneratív mezőgazdaság része.
Kép: canva

Mi is az a regeneratív mezőgazdaság?

Az elv lényege az, hogy a talajt nem kizsigereljük, hanem építjük. Így a mezőgazdaság okozta környezetterhelés, a talaj megújulása mellett sokkal hatékonyabban gazdálkodhatnak azok, akik ezt a lehetőséget választják.

A talajmegújító gazdálkodás az alábbi alapelveket követi:

  • A talaj fizikai, biológiai és kémiai mozgatásának elhagyása, tehát a szántás, a műtrágyák és vegyszerek használata nem fér bele ebbe a művelési elvbe.
  • Talajtakarás növényekkel, természetes anyagokkal, azaz mulcshagyó művelés vagy talajtakaró növények alkalmazása.
  • A sokféleség növelése, azaz változatosabb fajtakínálat, vetésforgó alkalmazása, a gazdagabb fajtaösszetétel elősegítése.
  • Az élő gyökérzet megtartása, így élettér biztosítása a talajélet számára, a talaj stabilizálása.
  • Az állattartás integrálása legeltetéssel, a trágya felhasználásával.

A regeneratív mezőgazdaság azonban jóval több ennél. Szerencsére egyre többen érzik, hogy a jövőnek nem szabad a talaj végletes kizsigereléséről szólnia. A talajt építeni kell, valamint együtt kell működnünk a természettel.

Miért vegyél részt a workshopon?

A regeneratív mezőgazdasági workshop azoknak szól, akik szeretnének elmélyülni az élelmiszertermelés fenntartható módszereiben, gyakorlati tanácsokat, helyes és jól bevált folyamatokat szeretnének megismerni. Egyszóval szeretnék bővíteni a tudásukat a témában.

Ha érdekel a téma, és tanulnál, ez a workshop remek lehetőség!
Kép: Planet Business Club

Az inspiráció és a tudás forrása több olyan előadó, akik maguk is alkalmazzák az irányzat alapelveit, és profitálnak belőle:

  • Hodik Tibor, a zebegényi NaturaHill társtulajdonosa, ahol a természet és a csúcsgasztronómia szoros harmóniában működik egy 2 hektáros birtokon. Mindemellett Tibor jártas az üzleti és a turisztikai témákban és a fenntartható gyakorlatokban, ami kulcsszerepet játszik abban, hogy a NaturaHill olyan hely, amely nemcsak a vendégeknek, hanem a környezetnek is kedvez.
  • Tóth László, a Bonduelle üzemigazgatója és Pásztor Zsolt agronómiai igazgató a Bonduelle szemszögéből mutatják be a regeneratív mezőgazdaságot, valamint a cég ezzel kapcsolatos programját. A hét generáció óta működő családi vállalkozás méltányos agroökológiát folytat, amely tiszteletben tartja mind a termőföldet, mind az embereket.
  • Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, aki a zöldfinanszírozás témájába vezeti be a résztvevőket, többek között bemutatva a zöldberuházások finanszírozási környezetét. (Felkérése folyamatban.)

A workshop interaktív módon elméleti és gyakorlati tudással gazdagítja a résztvevőket.

Ha érdekel a téma, és tanulnál, vegyél részt a workshopon február 29-én 15-től 17 óráig a Budapart Gate Irodaházban, és ismerkedj meg a természetnek is kedvező mezőgazdasági irányokkal!

A jelentkezési lapot az itt találod!

Kiemelt kép: canva

search icon