Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben
Rekordmagas értéket ért el a szén-dioxid koncentrációja a légkörben

Bár a globális kibocsátás tavaly ideiglenesen csökkent, ez nem volt elegendő ahhoz, hogy tartós hatást váltson ki. A koncentráció növekedésének lassításához vagy leállításához jóval nagyobb, hosszú távú emissziócsökkentésre van szükség.

A San Diegó-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete által bemutatott adatok szerint az üvegházhatású gáz légköri koncentrációja márciusban rekordmagas, 417,14 ppm (az egész egymilliomod része) volt, a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) becslései szerint pedig koncentráció várhatóan nagyjából 419,5 ppm-nél fog csúcsosodni idén.

Több mint 200 évbe telt, hogy a légköri szén-dioxid koncentrációja 25 százalékkal emelkedjen, és csupán 30 évbe, hogy 50 százalékkal az iparosodás előtti kor szintje fölé kerüljön. Ez a drámai változás olyan, mintha egy emberi meteorit zuhant volna a Földre.

– mondja Simon Lewis, a University College London munkatársa

Mindez azt jelenti a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal van magasabban mint az iparosodás megelőzően. A Met Office szerint a szén-dioxid koncentrációjának növekedését elsősorban az emberi tevékenység okozza, úgy mint a fosszilis üzemanyagok égetése vagy a fakitermelés.

Ha az országok terveket készítenek a társadalom fenntartható útra tereléséhez és látványosan lecsökkentik mától fogva a károsanyag-kibocsátást, elkerülhetjük az emisszió növekedését és a klímaváltozás veszélyesen növekvő hatásait.

– teszi hozzá a szakértő

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon