Rekordmennyiségű túzok a szinkronszámláláson
Rekordmennyiségű túzok a szinkronszámláláson

Az elmúlt évtizedek egyik legjobb eredménye született az idei télen is szokásos módon megrendezett túzok-szinkronszámláláson. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai összesen több mint félezer példányt tudtak megfigyelni.

Az idei tél során, mint minden évben, az egész országra kiterjedő túzok-szinkronszámlálást tartottak a természetvédelmi szakemberek. Ennek folyamán a Bihari-sík Tájegységben is felmérték a telelő madarak számát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Az évnek ebben az időszakában a túzokok csapatokba verődnek és különböző mezőgazdasági kultúrákon vagy gyepeken, többnyire tradicionálisnak számító telelő területeken várják ki a tavasz érkezését és a dürgési időszak kezdetét. A telelő csapatok jellemzően egy-két tucattól akár 100 példányt meghaladó madarat is számlálhatnak.

Az idei télen a Bihari-sík Tájegységben az elmúlt évtizedek egyik legjobb szinkronszámlálási eredménye született: a számolásban résztvevő szakemberek összesen 351 példány túzokot regisztráltak. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság teljes illetékességi területén összesen 537 példányt figyeltek meg a szinkron alkalmával.

A túzok (Otis tarda) fokozottan védett madárfajunk, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 1.000.000 Ft.

Bolygónk gazdag élővilágának óvása és megőrzése kiemelt téma volt a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság / Instagram
Kiemelt kép: Canva

search icon