Rengeteg energiát termelhetünk a jövőben úszó napelemes szigetekkel
Rengeteg energiát termelhetünk a jövőben úszó napelemes szigetekkel

Több százezer hektárnyi vízfelület fekszik ma Magyarországon parlagon, legalábbis az energetikai hasznosítás szempontjából. Pedig az öntözésére összegyűjtött esővíz, sőt, akár a szennyvíztározók vízfelülete is energiaforrássá válhat, ha lebegő napelem szigeteket telepítünk rájuk.

Világszerte egyre terjednek az úszó napelemszigetek, melyen nem csupán zöld energiát képesek előállítani, de a vízminőségre is jótékonyan hatnak. Árnyékolásuk nem csak az algásodást lassítja, de a párolgást is. Maguk a napelemek pedig a víz hőmérséklet-szabályozó hatása miatt hatékonyabb működésre képesek.

Az eljárás Magyarországon szinte ismeretlen, pedig erre alkalmas vízfelület bőven állna rendelkezésre. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint hazánkban több százezer hektár mesterséges vízfelület áll napenergia szempontjából kihasználatlanul.

A hazai műanyag csőrendszer gyártás és forgalmazás területén meghatározó szerepet betöltő Wavin egy moduláris felépítésű napelemszigetes pilot projektet futtat jelenleg a Benelux államokban. Az ő számításaik szerint egyetlen hektárnyi vízfelület úszó napelemekkel való lefedésével évente több, mint 1,5 millió kWh energiát lehetne termelni.

Az öntözővíz puffer tározók napelemekkel történő lefedése hasznos környezetvédelmi fejlesztés lehet, hiszen nem csak csökkenti a párolgási veszteséget, illetve a fosszilis energia előállítást, de „barna mezős” beruházásként sem foglal el hasznos termőföld területeket. Amint elindul a tisztított szennyvíz hasznosítása Magyarországon, a tározók lefedésével és hasznosításával az öntözővíz szétosztása, az öntözés energiaellátása, és további energia előállítása is megoldhatóvá válik.

–mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.
search icon