Rovarokkal etetik a tyúkokat, hogy szén-dioxid-semleges tojásokat tojjanak

Rovarokkal etetik a tyúkokat, hogy szén-dioxid-semleges tojásokat tojjanak
Rovarokkal etetik a tyúkokat, hogy szén-dioxid-semleges tojásokat tojjanak

Először kínál majd a fogyasztóknak „szén-dioxid-semleges” tojásokat egy cég, amelyeket a vállalat szupermarketjeiben keletkező élelmiszerhulladékon nevelt rovarokkal etetett tyúkokkal állítanak elő.

A tojást tojó tyúkok szójamentes étrendet kapnak, amely a kiskereskedő pékségéből, gyümölcs- és zöldségüzemeiből származó élelmiszerhulladékkal táplált rovarokat is magában foglalja. A szója elhagyásával elkerülhető a nagyarányú erdőirtással járó kibocsátás, amely a növény termesztéséhez szükséges, valamint a takarmány szállításából eredő szállítási szennyezés.

A Morrisons azon törekvésének részeként, hogy 2030-ra közvetlenül nulla kibocsátású brit gazdaságokból szállítson, a Cambridge-i székhelyű Better Origin start-up cég rovarokkal teli „minifarm” konténereket telepített a Yorkshire-i tojásszállítókhoz.

Az első bolygóbarát tojásokat szállító farmon szélturbina és napelemek működnek, és a létesítmény kibocsátását fák ültetésével ellensúlyozzák. A Morrisons szerint a rovarok a csirkék étrendjének normális részét képezik, és az új rendszerük nem befolyásolja az általuk termelt tojások minőségét vagy ízét.

A Cambridgewgi Egyetem jelentése, amely többek között a tyúkok gondozását és a tojások előállítását vizsgálta, megerősítette, hogy a termék szén-dioxid-semleges.

A szakértők már régóta arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy a rovarokat építsék be a nyugati étrendbe egészségügyi okokból, és azért, mert a hústermeléshez képest jelentősen kisebb a CO2-kibocsátásuk. A kutatások szerint a rovarok felhasználása az élelmiszer-előállítási folyamatban is hatékony módja lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének.

Forrás (theguardian)

search icon