Segítsd a gólyafelmérést: fotózz gólyafészket!
Segítsd a gólyafelmérést: fotózz gólyafészket!

Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyben bárki részt vehet! Sőt, az MME arra bíztat, ha gólyafészket látsz, küldd el nekik az adatokat! A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás! Mutatjuk, hogy segíthetsz!

Milyen adatokat küldj az MME-nek?

  • Hol van lakott vagy lakatlan gólyafészek, de akár üres fészektartó;
  • volt-e költés idén;
  • ha igen, hány fióka repült ki;
  • volt-e gyűrűs gólya?

Hogyan tudsz gólyafészekkel kapcsolatos adatot küldeni?  

  • A könnyen kezelhető Gólyales okostelefonos TURDUS mobiltelefonos alkalmazásban, amelyben térképes nézetben is kereshetők a fészkek és fotókat is lehet feltölteni. 
  • Az adatbázis számtógépen használható felületén: https://termeszetlesen.mme.hu/#/golyales oldalon.

Mindkét felületen (ugyanaz a) regisztráció szükséges! 

Egy kis útmutató az applikáció használatához:

Ez a videó pedig a Gólyales adatbázis használatában segít:

A gólyafelmérések története

Magyarországon 1941-ben volt az első országos gólyafelmérés, 1958 óta pedig a madárvédelmi szervezetek ötévente felmérik a fehér gólyák állományát. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva éppen az MME megalakulásának évében, 1974-ben volt a soron következő cenzus, az aktuális fészekszámlálás idén, 2024-ben esedékes. 
A felmérések során mindig sok adat érkezik azoktól, akik nem szakemberek, de szeretik a madarakat. A Madártani Intézet 1941-ben például tanítókat vont be az adatgyűjtésbe, 1958-tól pedig a postásokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok bevonásával vette át a cenzus szervezését. 
Az adatokra azért van szükség, hogy nyomon követhessék az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján megtervezhessék a gólyák védelmét. A nyolc évtizede még 16 ezer páros állomány 2019-re alig negyedére csökkent, a legutóbbi országos fészekszámlálás adatai alapján.

A gólyák csökkenő száma miatt különösen fontos a számlálás
Kép: canva

Hogyan zajlik a felmérés? 

A legfontosabb adat a fészkelőpárok száma, amit a madarászok településenként összesítenek, ezért egy-egy falu vagy város összes fészkének felderítése fontos – de már egy-egy fészekről való tudósítás is hasznos közreműködést jelent. Július első felében szerezhető be a legtöbb információ, hiszen ekkor már állnak a fészekben a fiókák, így könnyen számolhatók. A fészkelőhelyek adatai viszont egész évben gyűjthetők.

Az adatbázis használata

A legegyszerűbb az MME által fejlesztett Turdus okostelefonos alkalmazás letöltése, amely Android és ios rendszeren is elérhető, az MME és Turdus szavakra keresve. Ebben fészeklista és térkép nézetben is kereshetők a már ismert fészkelőhelyek, amelyek lehetnek üres fészektartók és „rendes” fészkek is. Az adatok rögzíthetők a https://termeszetlesen.mme.hu/#/golyales oldalon is. 

Négy helyen van lehetőség adatok feltöltésére:

  • A fészek alapadatai >> Itt található a fészek címe, aljzata. Ezek módosíthatók, ha pontatlanul szerepelnek az adatbázisban, vagy például villanyoszlopot cseréltek a fészek alatt. Új fészek rögzítésére is van lehetőség, de ezt csak akkor tegyük, ha meggyőződtünk, hogy nincs fent az adatbázisban az adott helyszín!
  • Megfigyelési adatok >> Ide tölthetők fel a napi megfigyelési adatok, melyek fontos információkkal szolgálhatnak a fészek és lakói sorsának alakulásáról. Ide kerülhet a gólyák érkezésének vagy a fiókák kikelésének a dátuma, itt lehet az esetleges balesetekről hírt adni. Ha nem vagyunk biztosak a fiókák számában, mert például még kicsik vagy szél miatt lelapulnak, megadható az is, hogy minimum hány fióka van a fészekben. Itt van lehetőség gyűrűs gólya észleléséről is információt adni.
  • Költési eredmények >> Az adott évre vonatkozó „végeredmény” adható meg itt, általában a kirepülő fiókák (ezek a már ácsorgó, félidőn túli nagy fiókák – nem csak a tényleg kirepült fiatalok) és a fészek vastagsága (az alja és a teteje közti függőleges távolság) kerül ide. Utóbbi megbecsléséhez segítség, hogy a fészektartók átmérője 105-110 cm. 
  • Képek a gólyafészekről >> A fészkekről készíthetünk és tölthetünk fel fotókat. Az ideális fotó a fészek azonosítására is alkalmas, tehát például az egész villanyoszlopot mutatja, a háttérben az utcaképpel. 

Néhány gyakorlati tanács

Nagyon fontos, hogy egy fészkelőhely csak egyszer szerepeljen az adatbázisban. Új fészek rögzítése előtt meg kell róla győződni, hogy nincs-e fent az adatbázisban az adott helyszín. Ha korábban koordináta nélkül került az adatbázisba egy fészek, akkor csak a lista nézet alján látható.
van fészek / nincs fészek kérdés a fészekanyag meglétére vonatkozik. Ha adott helyszínen nem találunk fészektartót sem, akkor tekintjük megszűntnek a fészkelőhelyet. Ez a megfigyelések közt a megjegyzés rovatban, vagy a honlap hibabejelentő gombjára kattintva jelenthető.
Veszélyes oszlop alatt az úgynevezett középfeszültségű oszlopokat értjük. A fészkeket tartó 8 m magas oszlopokkal szemben ezek 10-12 m magas, általában külterületen futó, de belterületekre is benyúló hálózatszakaszok. Ezeken találhatók például a transzformátorok. A „sima” villanyoszlopokat nem kell jelölni az adatbázisban.

Kérdés esetén a monitoring@mme.hu e-mail címre írhatsz, de az adatokat – mivel várhatóan nagy számban érkezne be és a címek alapján nagyon sokszor nem azonosíthatók a fészkek – ne küldj ide, azokat az adatbázisba töltsd fel!

Sikeres gólyaszámlálást!

Kiemelt kép: canva

search icon