Semmi értelme a klímacsúcsoknak – podcast ajánló
Semmi értelme a klímacsúcsoknak – podcast ajánló

Egy ideje megszokás, hogy novemberben két hétig rengeteg hír szól klímaváltozásról. Ilyenkor tartják ugyanis az ENSZ éghajlatváltozási klímakonferenciáját, a COP-ot, amely idén már a 27. kiadását tudhatja maga mögött. De valóban a klímaváltozásról szól ez az esemény? A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy ehelyett sokkal inkább a diplomáciáról és a politikai lavírozásokról.

A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek aktuális adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető megvitatják mi a probléma az ENSZ éves COP klímacsúcsaival. A műsorban kibontásra kerülnek azok a tényezők, amelyek felvetik az esemény kompromittálódását és leváltásának szükségeségét. Ha a világ vezetői nem lépnek időben, kiüresedett marketing esemény marad a COP. Ennek a nap végén a társadalom széles körei innák meg a levét.

Már a csomagolás is problémás, nemhogy a tartalom

A COP27 -re idén november 6 és 18 között került sor. Már a választott helyszín is megosztónak bizonyult, hiszen Egyiptomban tartották a konferenciát, ahol jelenleg is egy diktatórikus rezsim van hatalmon.
A főszponzor ráadásul az a Coca Cola volt, amely a világ legnagyobb műanyagszennyezője. Utóbbi részvétele a greenwashing minősített esete, ami a teljes összejövetelt beárazza integritás szempontjából. Erre ráerősít a tény, hogy a fosszilis energiahordozókat kitermelő vállalatok összesen több mint 600 lobbistája vett részt a konferencián. Nekik ez egy ideális alkalom volt a témában releváns politikusoknál és döntéshozóknál való érdekképviseletre. Ne legyenek kétségeink afelől, hogy közülük rengetegen elégedetten távoztak az egyiptomi Sharm El-Sheikh-ből.

A COP elvetése lehet a megoldás első lépése

Továbbá nem csak a külsőségek problémásak. Ismét az látszik, hogy kézzelfogható eredmény igen kevés született, és az érdekesebb vállalások többségének teljesülése sem garantálható, hiszen az országok általában jogilag nem kötelező érvényű nyilatkozatokat tesznek ezekről. Az adásban szóba kerül, hogy milyen diplomáciai és politikai tényezők magyarázzák még a COP sikertelenségét. A jövő heti műsorban pedig konkrét megoldási javaslatokkal jelentkeznek a beszélgetőtársak, amelyek segíthetnek jobb irányba terelni a klíma védelmére irányuló törekvéseket. (fintech.hu)

search icon