Sokba kerülnek nekünk az örök vegyszerek
Sokba kerülnek nekünk az örök vegyszerek

A PFAS vegyszerek társadalmi költsége a globális gazdaságban körülbelül 17,5 milliárd dollár, miközben évente mintegy 4 milliárd dollár nyereséget hoznak a világ legnagyobb PFAS-gyártóinak. A ChemSec, egy belgiumi székhelyű nem kormányzati szervezet, amely az iparral és a döntéshozókkal dolgozik együtt a mérgező vegyszerek használatának korlátozása érdekében,összeállított egy jelentést, amely részben arra irányul, hogy rávilágítson, a PFAS használatából eredő károk csillagászati költségeit hogyan viselik a kormányok és magánszemélyek.

Ha összehasonlítjuk az általuk termelt nyereséget és a társadalomra háruló költségeket, ez nevetséges

 – mondta Peter Pierrou, a ChemSec kommunikációs igazgatója.

A PFAS egy jelenleg körülbelül 15 000 vegyszerből álló osztály, amelyet gyakran használnak víz-, folt- és hőálló termékek előállítására. Többféle megbetegedést is okozhatnak, és örök vegyszereknek nevezik őket, mert természetesen nem bomlanak le, hanem felhalmozódnak az emberi és állati szervezetben, de a növényekben is.

A jelentés a ChemSec befektetési cégekkel folytatott munkájából született, hogy nyomást gyakoroljon a gyártókra a PFAS megszüntetésére, mondta Pierrou. A témával kapcsolatos, tavaly év végén nagyrészt európai uniós befektetési társaságok által aláírt levél a PFAS-gyártók ellen indított közelmúltbeli peres eljárásra hivatkozik, a legújabb szabályozásra, amely szigorú korlátozásokat ír elő a vegyszerek felhasználására és a vegyületek közegészségügyére.

A befektetők kérdéseket tettek fel a vállalatok PFAS-gyártásával és felhasználásával kapcsolatban, tette hozzá Pierrou, de az ipar gyakran megpróbálja elzárni a nyilvánosság elől a vegyi anyagokkal kapcsolatos információkat, mivel megpróbálja kijátszani az elszámolást vagy megvédeni az üzleti titkokat.

Az elemzés a társadalmi költségeket négy kategóriába sorolta. A legdrágább a talaj- és víztisztítás, ezt követik az egészségügyi költségek és a PFAS-szennyezés bio-monitoringja. Míg a PFAS átlagos piaci ára kilogrammonként körülbelül 19 euró, az ára az ezerszeresére ugrik, ha a társadalmi költségeket is figyelembe vesszük.

Az EU-ban javasolt jogszabály betiltaná a vegyi anyagokat az alapvető felhasználások kivételével. A nem létfontosságú felhasználások betiltása valószínűleg a vegyi anyagok végét jelentené. A PFAS-okat több ezer fogyasztói termékben használják, de a közegészségügyi szószólók azzal érvelnek, hogy ezeknek a felhasználásoknak a többsége nem elengedhetetlen, mert léteznek életképes, biztonságosabb alternatívák. A vegyszereket általában vízszigetelő anyagként használják ruházati cikkekben és textíliákban, tapadásmentes védőrétegek létrehozására az edényeken, és zsírmentes papírból készült élelmiszer-csomagolásokhoz. Ezek a funkciók PFAS nélkül is megvalósíthatók, jegyzik meg a környezetvédők.

Az ipar azonban általában azt állítja, hogy a legtöbb előállított PFAS-t alapvető célokra, például orvosi eszközökre, energiatermelésre és gyógyszerekre használják fel. A ChemSec egyetértett abban, hogy ezen felhasználások közül sok alapvető fontosságú, de még mindig azt találta, hogy a PFAS-oknak csak 8%-át használják alapvető célokra. Azok között, amelyeket elengedhetetlennek talált, a félvezetők voltak, bár a kutatók már itt is dolgoznak biztonságos alternatívákon.

(Forrás: theguardian)

search icon