Sokkal gyorsabb az evolúció, mint gondoltuk?
Sokkal gyorsabb az evolúció, mint gondoltuk?

Úgy néz ki, hogy az evolúció sokkal gyorsabb folyamat, mint ahogy azt eddig hittük, és akár már néhány év alatt is komoly változások mehetnek végbe egyes fajoknál.

A témát kutató ausztrál tudósokat is meglepte az eredmény, amit nemrég 19 vadon élő állatcsoport adatainak elemzéséből kaptak. Kiderült ugyanis, hogy jóval több a genetikai különbség az egyes fajokban, mint azt a korábbi becslések alapján hitték, ez viszont egyúttal azt is jelenti hogy gyorsabban megy végbe az evolúció, tehát az a folyamat, amelyben a biológiai populációk örökölhető tulajdonságai megváltoznak az egymást követő generációkban – írja a hvg.hu.

A Science című tudományos folyóiratban megjelent eredmények szerint a kutatás során a terepvizsgálatok átlagban 30 évig tartottak, és összesen 2,6 millió órányi terepi adatot szolgáltattak a kutatóknak. A kutatócsoport az adatok alapján három éves munkával számszerüsítette, hogy mekkora változást okozott a genetika és a természetes szelekció az egyes fajokon belül.

„Bár Darwin eredetileg úgy gondolt, hogy az evolúció igen lassú folyamat, korábbi kutatások már kimutatták, hogy egyes fajoknál akár néhány év alatt megtörténhet” – írják.

A cikk példát is hozott folyamatra: az Egyesült Királyságban élő éjszakai lepkék egy faja, a nyírfaaraszolók (vagy szürke pettyesaraszolók) még túlnyomórészt fehérek voltak az ipari forradalom előtt. A szén nagyfokú használatára támaszkodó változások azonban rengeteg kormot pumpáltak a környezetbe, mely megjelent a fák törzsén vagy az épületek falain. Mivel a megváltozott körülmények között a sötétebb lepkéket nehezebben vették észre madarak, viszonylag rövid idő alatt a fekete lepkék kezdték uralni a populációt.

Darwin sokkal lassabb folyamatnak gondolta az evolúciót, mint amilyen az valójában lehet

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy eredményeik alapján – mivel ez az első ilyen jellegű és léptékű tanulmány – még nem jelenthető ki egyértelműen, hogy gyorsabb a fejlődés. Ezzel együtt az szinte biztosnak tűnik, hogy jóval több az „evolúció üzemanyaga”, mint korábban gondolták. A kutatás pedig már csak azért is lényeges, mert a klímaváltozás hatásait egyre jobban érezni világszerte, ezért fontos többet tudni arról, hogy milyen gyorsan tudnak alkalmazkodni a fajok – ez annak modellezésében is fontos lesz, hogy mely fajok képesek majd túlélni a megváltozott körülmények között és melyek nem. (hvg.hu)

search icon