Spanyolország a szupermarketek élelmiszer-hulladéka ellen –   akár 500.000 euróig terjedő bírság
Spanyolország a szupermarketek élelmiszer-hulladéka ellen –   akár 500.000 euróig terjedő bírság

A jogszabálytervezet a szupermarketek élelmiszer-pazarlásának kezelése mellett az éttermeket is kötelezi majd arra, hogy a megmaradt ételeknek ingyenes elvitelre alkalmas tárolóedényeket kínáljanak.

Spanyolország elfogadott egy ambiciózus törvénytervezetet, amely az ország élelmiszer-pazarlásának visszaszorítása érdekében nagy összegű, akár 62 500 USD (60 000 EUR), illetve a visszaeső elkövetők esetében akár 520 000 USD (500 000 EUR) bírságot is kiszabhat.

Spanyolország körülbelül 1300 tonna éves élelmiszerveszteségért felelős, ami fejenként körülbelül 31 kg-ot jelent.

Az élelmiszerpazarlás az éghajlatváltozáshoz is hozzájárul. A kidobott és rothadó élelmiszerek, különösen a hulladéklerakókban, metánt bocsátanak ki, amely üvegházhatású gáz, és legalább 25-ször erősebb, mint a szén-dioxid. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének 2011-es jelentése szerint az élelmiszerhulladék a Föld felszínének felmelegedéséért felelős globális üvegházhatású gázkibocsátás 10%-át teszi ki.

Annak érdekében, hogy felhívja a lakosok figyelmét az élelmiszer-pazarlás „gazdasági, társadalmi, környezeti és etikai következményeire”, Spanyolország szocialista vezetésű kormánya olyan törvényt vezetett be, amely az élelmiszertermelésben és -ellátásban részt vevő valamennyi vállalatot arra kötelezi, hogy készítsen tervet az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.

Az élelmiszer-kiskereskedők és éttermek kénytelenek lesznek együttműködni a helyi szervezetekkel és élelmiszerbankokkal, hogy az eladatlan élelmiszerek ne kerüljenek a szemétbe. A nagyobb vállalkozásoknak emellett be kell majd nyújtaniuk az élelmiszer-adományozásra vonatkozó terveket, mielőtt lejár a szavatossági idő. A szabályt megszegők súlyos bírságra számíthatnak.

A törvényjavaslat azt is előírja majd, hogy a bárok és éttermek ingyenesen ajánljanak fel tárolóedényeket a vendégeknek, hogy hazavihessék a megmaradt ételt, ami jelenleg nem jellemző Spanyolországban.

Bár a magánszemélyeket nem fogják megbírságolni a saját élelmiszer-pazarlásuk miatt, a kormány elismeri, hogy a fogyasztóknál keletkező hulladék nagy része – az EU-ban az élelmiszer-pazarlás 53%-a a háztartásokban keletkezik. Spanyolország ezért oktatási kampányokra támaszkodik a lakossági magatartás megváltoztatása érdekében.

A jogszabály jelenleg a parlament jóváhagyásra vár, és a kormány reméli, hogy 2023 elejére hatályba lép.

Forrás: earth.org

search icon