Nemzetközi jogszabály várható a műanyagszennyezés ellen
Nemzetközi jogszabály várható a műanyagszennyezés ellen

2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen. 

160 ország mintegy kétezer fős delegációja vett részt az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) keretein belül létrejött Kormányközi Tárgyaló Bizottság (INC) öt üléssorozatának első fordulóján. Itt célul tűzték ki, hogy két év múlva kötelező szabályozás léphessen életbe a műanyagszennyezés ellen. 

A tagországok egyetértettek abban is, hogy minél hamarabb véget kell vetni a műanyagszennyezésnek. Abban azonban megoszlott a véleményük, hogy az ezt lehetővé tevő intézkedések globálisak és kötelezőek legyenek. Avagy netán önkéntes alapúak és a tagországok által szabályozottak. 

Egy 40 országból álló koalíció – melynek EU-s tagállamok mellett Svájc, Uruguay és Ghána is tagja – az előbbi mellett érvelnek, kiegészítve az intézkedéseket a műanyag-előállítás visszaszorításával. Úgy vélik: 

Közös nemzetközi keretmunka nélkül nem leszünk képesek elérni a céljainkat. 

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia azonban ellenkező álláspontot képvisel. Az amerikai külügyminisztérium közölte: országuk elkötelezett amellett, hogy kormányokkal és más érdekeltekkel közösen dolgozzon az INC által kitűzött célok eléréséért. Azonban egy olyan struktúrát tart ideálisnak, amelyben, akárcsak a párizsi klímaegyezményben, a tagországok más-más mennyiségű szennyezéscsökkentési célok eléréséért dolgoznak. 

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szerint, hathatós megállapodás hiányában a műanyagtermelés megduplázódhat a következő 10-15 évben, 2050-ig pedig akár meg is háromszorozódhat. 

(MTI)

search icon