Szelektív hulladék kisokos és kiállítás érkezett két városba
Szelektív hulladék kisokos és kiállítás érkezett két városba

Rohanó mindennapjaink során kevés időnk van átgondolni növekvő fogyasztásunk káros következményeit, és még ritkábban van kellő motivációnk újabb környezetvédő praktikák megismerésére. A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle csapatának legújabb akciója a hulladékgyűjtés mellett az ismeretterjesztést is célozza, és szinte házhoz hozza a fenntarthatóság kérdéseire adott válaszokat. A februártól induló körúttal a megye öt városába látogat el az óriás, szelektív hulladékgyűjtőpont, amely izgalmas tényeket és tippeket mutat be a zöld életmód iránt érdeklődőknek.

A gyűjtőpont kreatív felületein gyakorlati ötleteket olvashatunk a fenntartható(bb) életvitel kivitelezéséhez. E praktikák rendszeres alkalmazása kis lépést jelent egy embernek, de ahogy az ismert idézetben is elhangzott: nagyot jelenthet az emberiségnek.

A Circular Living Concept (CLC) a Széchenyi István Egyetem fenntarthatóság, újrahasznosítás és művészet-design fókuszú szemléletformáló projektje, amelyet a HybridCycle közreműködésével valósít meg Győr-Moson-Sopron vármegyében. Célja, hogy minél szélesebb körben megmutassa a fenntarthatóság és a körforgásos gazdálkodás lehetőségeit, valamint az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékeket.

A 2022-ben indult gyűjtés bevásárlóközpontokban, irodaházakban, kulturális intézményekben valamint sportlétesítményekben valósult meg, és papír, műanyag, alumínium, illetve más speciális (kozmetikai csomagolás, irodaszer, kis sporteszköz) hulladékokra fókuszált. Az idei év februárjában induló kültéri akció még különlegesebb hulladéktípusok gyűjtésére ad lehetőséget, melyeket a hagyományos szemetesbe sok esetben nem is tudnánk elhelyezni.

A projekt kültéri hulladékgyűjtési akciója keretében textil, kisméretű elektronikai és kemény műanyag hulladékot várnak a szervezők.

A választás nem véletlenül esett ezekre a hulladéktípusokra. A HybridCycle csapata elmondta, hogy a projekt során gyűjtött anyagok okozzák a legnagyobb mértékű környezetterhelést, valamint már az előállításuk is rendkívül energia- és erőforrás igényes. 

Egyetlen pamutpóló elkészítése például 2700 liter vizet igényel, amely 2,5 évre elegendő folyadékot biztosíthatna egyetlen személynek.

Az elnyűtt, megunt ruháink, elromlott töltőink, telefonjaink most “második esélyt” kapnak, és kreatív formában hasznosulnak újra, így nem gyarapítják tovább a garázsban, tárolóban vagy a dobozok és fiókok mélyén sorakozó “még talán jó lesz valamire” címkével ellátott halmokat. 

A CLC gyűjtőpontba helyezett hulladékok művészeti projektek és edukatív, iskolai kézműves foglalkozások alapanyagaként, művészek keze által műalkotások és formatervezők, designerek, diákok bevonásával pedig kis használati tárgyak, dísztárgyak formájában válhatnak újra hasznos vagy éppen esztétikus részeivé otthonunknak.

A projekten belül a CLC gyűjtőpont 1-1 hónapig fog üzemelni az érintett városokban. Az akció 2023. február elején két helyszínen, Győrben a Vásárcsarnok előtti téren és Pannonhalmán a Fő téren indul. 

A következő hónapokban a gyűjtőpontok a megye további 3 településére érkeznek majd. Érdemes lesz követni a HybridCycle és a Széchenyi István Egyetem közösségi média platformjait, ahol mindig tájékozódhatunk a gyűjtőpont és a kapcsolódó programok legfrissebb információiról.

Részletek: https://www.hybridcycle.hu/circularlivingconcept 

search icon