Talán mégis megmenekülhetnek az amerikai erdők a pusztító invazív rovartól
Talán mégis megmenekülhetnek az amerikai erdők a pusztító invazív rovartól

20-30 éve érkezett meg Észak-Amerikában az Ázsiában őshonos smaragd kéregrontó vagy kőrisbogár (Agrilus planipennis), mely kizárólag a kőrisfákat támadja. A kőrisek a helyi kártevők ellen fel vannak vértezve, azonban a messziről jött rovar ellen képtelenek védekezni.

Ahogy korábban írtuk, a faj (a klímaváltozás hatásaival kiegészülve) már a kőrisfák amerikai fennmaradását fenyegeti. Érdekesség, hogy ennek olyan másodlagos következményei is lehetnek, mint a hangszerek hangjának megváltozása: számos gitárt, köztük a legendás Fendereket is kőrisből készítették, azonban egyre több gitárgyártó már nem tud hozzájutni az értékes fához.

Ahogy a Qubit cikke írja, a kőrisbogár a fa kérgében teszi le petéit. Amikor a lárvák kikelnek, a fa belseje felé haladva rágják szét a törzset, és ezzel tönkreteszik a tápanyag- és vízcsatornákat a fákban. Ezt pedig sajnos nagyon hatékonyan teszik, az Egyesült Államok kb. 8 milliárd kőrisfájából több száz millió fát pusztított már el a parazita, van olyan terület, ahol ez a fák 99%-át érinti.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Arbo-Scape (@arboriculture_arbo_scape) által megosztott bejegyzés

A kutatók szerint viszont nincs minden veszve. Az amerikában honos harkályfajok tápláléknak tekintik a smaragd kőrisbogarat. A megfigyelések szerint ahol utóbbiak megjelennek, ott a madarak száma is nőni kezd, egyes területeken pedig akár 40%-kal is csökkenthetik a rovarok egyedszámát.

A kőrisfák megmentésében más rovarok is részt vesznek. Ahogy a cikk írja, a 2000-es években Kínában őshonos darázsfajokat, ún. parazita darazsakat kerestek, majd telepítettek a fertőzött területekre, amelyek a smaragd kőrisbogár testébe rakják petéiket, azok pedig fokozatosan fogyasztják el növekedésük során a gazdatestet. Egy tavalyi tanulmány arról számolt be, hogy a 2007-ben betelepített darazsak már 22 államban vannak jelen, és még a harkályoknál is jelentősebb mértékben pusztítják a kártevőket.

search icon