Te ennél génszerkesztett csokit a laboratóriumból?

Te ennél génszerkesztett csokit a laboratóriumból?
Te ennél génszerkesztett csokit a laboratóriumból?

A kakaótermesztés a gyermekmunka melegágya, továbbá a pálmaolaj és a kakaóültetvények komoly ökológiai súllyal bírnak. Így a laborokban termesztett húsokhoz hasonlóan egyre nagyobb az érdeklődés a műcsoki iránt.

A csokoládé kevésbé édes oldala

A kakaóipar sajnos az egyik melegágya az emberi jogok porba tiprásának.  A becslések szerint több, mint 1 millió gyermekmunkás dolgozik Elefántcsontparton és Ghánában, ahol a világ kakaójának háromnegyedét termesztik. Ezen felül ott van a monokultúrák problémája és a biodiverzitás pusztulása, illetve az is, hogy 1 kg csokoládéhoz fajlagosan több CO2 kibocsátás köthető, mint a sajthoz vagy a csirkehúshoz.

Hiába tett ígéretet a világ vezető csokigyártói közül, a Herhey’s, a Mars és a Nestlé, hogy termékeik mentesek lesznek gyermekmunkából származó kakaótól, mégis virágzik a jogtiprás Afrikában.

Sejtszerkesztett műcsokié lehet a jövő

Azt már tudjuk, hogy a szerkesztett műhús technikája nem a jövő, hanem a jelen. Mivel laboratóriumi körülmények között valódi húst már elő tudnak állítani, és dollármilliókat fektetnek annak optimalizálására, hogy széles piacra is ki lehessen dobni.

Most a csokoládénál is hasonló a helyzet, ugyanis a sejt alapú csoki válasz lehet a kakaó körüli környezeti és társadalmi aggályokra. Az izraeli Cellest Bio cég sejttenyésztéssel állít elő kiváló minőségű csokit. Műszaki igazgatójuk most azt nyilatkozta, hogy genetikai módosítás nélkül tudják reprodukálni a kakaósejteket.

Más alternatív csokoládé is létezik

A népszerű Daim csoki gyártója, a WNWN szeptemberben már piacra dobta pálmaolaj és kakaóbab mentes csokiját, mely a gyártó szerint 80%-al kevesebb CO2 kibocsátást produkál, mint egy hagyományos csokoládé.

A kakaó mentes csokoládé eléréséhez a brit WNWN árpát , valamint szentjánoskenyeret használ. Erjeszti és pörköli a hozzávalókat, és ezzel éri el a hagyományos csokoládé ízt.

forrás: www.greenqueen.com

search icon