Tekerj országok között!
Tekerj országok között!

Különböző nyelvű és kultúrájú városokat köt össze egy bicikliút, és egy új gyalogoshíd. 

Az olasz – szlovén határnál, egy különleges európai projektet mutattak be a Smart Regions műsorában, ahol különböző nyelvű és kultúrájú városokat köt össze egy bicikliút, és egy új gyalogoshíd. 

Az „Isonzo-Soča határokon átnyúló park” nevű európai projekt része, amely összeköti az olasz Gorizia városát a szlovén Nova Goricával és Šempeter-Vrtojbával. A három szomszédos település, két különböző nyelvvel és kultúrával, 2004-ben az EU bővítésének egyik szimbóluma volt. 

Amikor a határt 1945-től ’47-ig lezárták, nem lehetett átmenni, aztán ’47 után sem, a vasfüggöny miatt

– olvasható Szabó Péter véleménye.

A projekt egyedülállóan komplex hálózattá kapcsolja össze a már meglévő bicikliutakat, így el lehet jutni Szlovéniából Olaszországba. A beruházás teljes költsége 5 millió euró, ebből a fent említett országok 15%-ot, míg a fennmaradó költség 85%-át a Kohéziós Alap biztosítja. 

A projekt másik kulcsfontosságú eleme a gyaloghíd, amelyet 2022 őszén adtak át. A folyó mindkét partján szőlőültetvények találhatók, így egyik fő célja a határon átnyúló terület természeti és kulturális örökségének a megőrzése. Ezzel a kezdeményezéssel a bortermelők elhivatott munkája is nagy mértékben összefonódik. 

Európa így új kapcsolatokat épít: Nova Gorica és Gorizia közösen lesznek Európa kulturális fővárosai 2025-ben, a németországi Chemnitz-cel együtt. 

(Euronews

search icon