Télen is marad itthon néhány gólya
Télen is marad itthon néhány gólya

Már 15–16 éve rendszeresen áttelel Magyarországon néhány fehérgólya. Ha sikerül nekik átvészelni a hideg időszakot, akkor jó eséllyel a következő télen is helyben maradhatnak, hiszen ekkor már kidolgozott túlélési stratégiával fognak rendelkezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleménye szerint ezek a madarak nem szorulnak segítségre. Viselkedésük egy természetes alkalmazkodási folyamat része. Ahogy írják, a folyamat működési mechanizmusa a madarak között lévő viselkedési eltérésekre épül:

Egyszerűen fogalmazva ezt jelenti, hogy madáregyedek túlnyomó többsége átlagos viselkedésű, néhány egyed viszont kockáztató. Utóbbiak később vonulnak el ősszel, tavasszal korábban érkeznek vagy átteleléssel próbálkoznak.

Ha a környezeti viszonyok nem változnak lényegesen, akkor ezek a próbálkozó egyedek elpusztulnak, viszont ha változik a környezet –mint például napjainkban a klíma– akkor a kockáztató egyedek életben maradnak, szaporodni is tudnak, így viselkedési sajátosságaikat át tudják örökíteni az utódaikba.

Azt is fontos tudni, hogy az itt maradó állatok sem védtelenek. Ha rosszra fordulnak a körülmények, akár egyetlen nap alatt 1000 kilométert húzódhatnak délebbre. Hogy mennyire nem szorulnak rá a gólyák az emberi segítségre, azt az is kiválóan bizonyítja, hogy 2004-2017 közötti időszakban csak egy áttelelő fehér gólya elhullására derül fény Magyarországon – az is betegségben pusztult el.

Ha mégis rossz állapotban lévő madarat találnánk, a területileg illetékes nemzeti park felé jelezhetjük ezt. A területi illetékességről a nemzetipark-igazgatóságok portálján lehet tájékozódni. Az MME honlapján további hasznos tanácsokat és információkat találunk a Magyarországon maradó gólyákról, illetve arról, hogy mi a teendő, ha rossz állapotban lévő madárral találkoznánk.

search icon