Tippek a hulladékmentes élethez
Tippek a hulladékmentes élethez

A saját hulladékaink újrahasznosítása mindenképpen nagy lépés a környezetvédelem felé. Független források azonban azt mutatják, hogy az újrahasznosítás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy az energiaigényes anyagoknak második életet adjunk. Ebben a cikkben adunk néhány tippet, hogyan csökkenthetjük a hulladéktermelést 5 egyszerű napi teendővel, amivel ráadásul pénzt is spórolhatunk.

„Ne felejtsd el kivinni a szemetet!”. Ez a mindennapi életben oly mélyen gyökerező mondat megérdemli, hogy tovább gondolkodjunk rajta.  Eltekintve a társasházakban található szemét bizonyos fajtáinak kellemetlen látványától, a hulladék problémája valós, és megérdemli, hogy minél hamarabb megoldjuk. Néha az újrahasznosítás nem elég: a számadatok egyértelműen azt mutatják, hogy minden jó szándékunk ellenére a hulladéknak csak kis hányadát hasznosítjuk újra.

Hogyan lehet a mindennapi életben a lehető legjobban csökkenteni a hulladéktermelést?

  • 1 – Hagyjuk el azt, amire nincs szükségünk:  Az „utasítsd vissza” mindenre vonatkozik, amire igazából nincs szükségünk, de mégis elvisszük, mert ingyen van, a műanyag zacskóktól kezdve a fesztiválokon kapott kütyükig.
  • 2 – Vásároljunk a saját tárolóedényünket használva. Ez egy olyan egyszerű intézkedés, amelynek hatása azonban azonnal érezhető. Több fokozata van. Alapszint: a kenyeret vagy gyümölcsöket a saját zacskónkban vegyük meg. Középszint: a sajt, hús és hal vásárlása szintén saját konténer felhasználásával. Középhaladó/haladó szint: keressünk olyan konkrét boltot, ahol kimért árucikkeket vásárolhatunk csomagolásmentesen.
  • 3 – Készítsünk bevásárlólistát és heti étkezési tervet. Nyilvánvalóan ez a szabály rugalmasan alkalmazható az életmódtól függően, de ha úgy döntünk, hogy belevágunk, az eredmények szinte azonnal jelentkeznek. Nyilvánvaló, hogy ez az alternatíva csak fokozatosan vezethető be, és a fagyasztó használatával szabályozható. Főzzünk meg nagy mennyiségben például hüvelyeseket, és fagyasszuk le őket üvegekben, hogy az utolsó pillanatban jelentkező hummusz utáni sóvárgással vagy csak egy gyors ebéddel megbirkózzunk az irodában.
  • 4 – Vigyünk magunkkal az étterembe a maradékok tárolására szolgáló edényt: ez egy szuper hatékony intézkedés a pazarlás ellen!
  • 5 – Legyünk elnézőek, ha egy hétig nem sikerült épp tennünk a hulladékmentességért, és a szemetes gyorsan megtelt. Egy mondat ezzel kapcsolatban a Zero Waste Paris-tól, egy olyan egyesülettől, amely nagyon hatékony a hulladéktermelés csökkentésére irányuló akciókban: Nem az a lényeg, hogy néhány ember tökéletesen kövesse a Zero Waste életmódot, sokkal fontosabb, hogy tökéletlenül, de sokan tegyenek így!

Forrás (smartgreenpost)

search icon