Tíz éve nem okoztak ennyi kárt a viharok Magyarországon
Tíz éve nem okoztak ennyi kárt a viharok Magyarországon

Ahogy 2010 óta minden évben, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) összesítette a május 1. és augusztus 31. közötti viharszezon adatait; idén egészen kiugró kárigény futott be a biztosítókhoz.

Bár a tavalyinál csendesebben indult a szezon, július 9-én azonban szupercellákkal, jégesővel tarkított viharok érkeztek Magyarország fölé, így július 12. délelőttre több mint ötezer károsult jelentkezett a biztosítójánál – mintegy 1,5 milliárdos kárigénnyel.

Ezek komoly hányadát a gépjárművekben esett jégkár okozta.

95 ezer lakásbiztosításra 9,1 milliárd forintot fizettek ki vagy különítettek el kárrendezésre a hazai biztosítók. Mindez „csak” a lakásbiztosítási szerződések alapján érkezett bejelentéseket jelenti, a mezőgazdasági károk és az ipari létesítményekben, közintézményekben esett károk ebben nincsenek benne.

A rekordméretű kárösszeg jelzi, hogy egyre hevesebb viharok csapnak le az országban, a legtöbb lakossági bejelentés a július 9-ei és az augusztus 1-jei viharok után érkezett.

A főváros mellett Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Komárom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy és Hajdú-Bihar megyéket, valamint Kadarkutat, Tatát, Pécset, Debrecent, Sellyét és Dunakeszit sújtotta leginkább az időjárás.

A viharok, a felhőszakadások, a villámlás, a jégverés okozta károk jelentős részét redőnyök, tető sérülése, beázás, idegen tárgy okozta sérülés tette ki, illetve a villámlás elsődleges és másodlagos hatásai. Villámcsapás miatt majdnem hatszor annyi kárigény érkezett, mint tavaly, összesen 6400, melyre 918 millió forintot fizettek ki.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon