Több mint 10 ezer növénynek ad majd otthont Utrecht új függőleges kertje
Több mint 10 ezer növénynek ad majd otthont Utrecht új függőleges kertje

Egy ribizlibokor és egy körtefa az első a 300 fa és 10 000 egyéb növény közül, amelyek egy holland toronyházat élő erdővé változtatnak majd. A „Wonderwoods” a díjnyertes olasz építész, Stefano Boeri legújabb hollandiai zöld toronyházterve.

A 66 éves olasz építész egy évtizeddel ezelőtt Milánóban mozgatta meg az emberek fantáziáját az első függőleges erdővel. A Porta Nuova negyedben található Bosco Verticale új irányt mutatott a városi erdősítési projektek terén, Boeri építészirodájának pedig világszerte ismertséget hozott – Olaszországtól Franciaországig, Svájctól Albániáig, Kairóig és Dubaiig. A „Wonderwoods Vertical Forest” a Croeselaan és a Jaarbeursboulevard közötti utrechti negyedben épül, és 2024 nyarára lesz kész.

A Wonderwoods 200 különböző típusú lakást fog kínálni.

Az építészet és az élő természet virtuóz integrációjának modellje lesz, amely reményeink szerint eszköz lesz a városok egyre zöldebbé tételéhez

– mondta Francesca Cesa Bianchi építész, a Stefano Boeri Architetti építésziroda partnere és projektigazgatója.

A toronyház, homlokzatán a 30 különböző fajból álló 300 darabos faállománnyal és a több ezer növénnyel egy hektárnyi erdőnek felel majd meg. Ez a városi ökoszisztéma az építészek becslése szerint évente mintegy 41 tonna oxigént képes termelni, miközben elszívja a CO2-t és felfogja a finom porszemcséket. A növények a levegő tisztítása mellett a város zajszennyezését is csillapítják. Nyáron a lombozat árnyéka csökkenti a hőszigethatást – csökkentve a hőmérsékletet a homlokzaton és az épület belsejében. Ez jelentős hatással van a helyi mikroklímára és a lakók jólétére, különösen mivel az éghajlatváltozás miatt nő a hőhullámok kockázata. Az emberek az energiamegtakarítás előnyeit is érezni fogják, mivel kevesebb légkondicionálásra lesz szükség.

(Forrás: Euronews, képek: Stefano Boeri Architetti)

search icon