Több mint 54 000 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze az Everest megmászása során az idei tavaszi szezonban
Több mint 54 000 kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze az Everest megmászása során az idei tavaszi szezonban

A Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa, ahol a hegymászók tavasszal több ezer kilogramm hulladékot gyűjtöttek össze. A Himalája fokozott szennyezettsége miatt ezúttal nagyobb mennyiségű hulladék keletkezett. A Sagarmatha – Szennyezés Elleni Bizottság -jelentése szerint 54 238 kilogramm hulladék gyűlt össze a Mount Everestről a mostani hegymászószezonban.

Az összegyűjtött hulladékból 19 031 kilogramm papír és műanyag, 7 745 kilogramm konzervdoboz és üveg, 18 707 kilogramm emberi ürülék és 8 747 kilogramm konyhai hulladék volt. Ezt az információt az Everest Summiteers Association elnöke, Lhakpa Sherpa közölte. Az Everest Summiteers Association a nepáli hegymászók összefogása a környezeti, társadalmi és biztonsági tudatosságért az egész Himalájában.

Yubaraj Khatiwada, a turisztikai minisztérium igazgatója elmondta, hogy tavasszal mintegy 120 hegymászó jutott fel sikeresen a Mount Everest csúcsára, de sajnos 12 személy életét vesztette az expedíció során. Az elhunytak közül 11 holttestet találtak meg. Azt is megosztotta, hogy öt hegymászót eltűntként jelentettek. Közülük az áldozatok pontos számát még nem határozták meg.

A hivatal továbbá elárulta, hogy mintegy 2000 hegymászó és hegyivezető érte el az Everest alaptáborát az idei tavaszi szezonban. A 478 személy közül, akik engedélyt kaptak Mount Everest-expedícióra, 376 férfi és 102 nő volt. Az Everest megmászására vállalkozók száma ebben a szezonban jelentősen magas volt.

A tavaszi szezonban a kormány nagyobb összegű díjat szedett be a hegymászó tevékenységből. Mivel egyre több hegymászó próbálja meg megmászni a Mount Everestet Nepálból, kulcsfontosságú a túlzsúfoltság problémájának kezelése és a hegymászó tevékenységek szabályozása a hegy érintetlen környezetének megőrzése érdekében.

(Forrás: mteveresttoday)

search icon