Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár az átlagnál
Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár az átlagnál

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint az átlagnál 1,2 Celsius-fokkal melegebb volt az idei nyár, ezzel pedig az 1901-től vezetett mérések óta ez lett az ötödik legmelegebb nyár. Azonban nem csak a hőség volt gyakori, a csapadékösszeg is jelentősen elmaradt az átlagtól.

Az nyár középhőmérséklete országosan 22 fok volt. Ezzel a június 2,1, a július 2,2 fokkal volt melegebb a szokásosnál, így a június a harmadik, a július a legmelegebb lett 1901 óta. A nyár első két hónapjának az átlaga megközelítette a 23 fokot, amihez hasonló nem fordult elő az elmúlt 121 évben.

A június közepétől augusztus közepéig tartó kéthavi időszakot nagyrészt hőhullámok határozták meg. Az OMSZ azonban azt is kiemelte, hogy az évszak eleje és vége a szokásosnál hűvösebb idővel telt. Az augusztusi középhőmérséklet országosan 1 fokkal elmaradt az éghajlati normáltól.

Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét, a meteorológiai nyár első napján, június elsején rögzítették. Akkor a Nógrád megyei Zabaron 0,6 fokig hűlt a levegő. Ezen a napon még a legmelegebb órákban is országszerte csupán 20 fok közeli értékeket mértek, majd fokozatos melegedés vette kezdetét. A legforróbb napon, június 24-én az országos átlag elérte a 28,6 fokot, ami 8,5 fokkal magasabb a normálnál.

A július hidegfronttal kezdett, majd egy újabb hőhullám érte el a Kárpát-medencét. 8-án tetőzött a kánikula, az adonyi állomáson mért 40,2 fokos érték az év legmagasabb hőmérséklete.

Augusztusban több hidegfront érkezett a Kárpát-medencébe, melyek országszerte hűvösebb időt hoztak. Az évszak végén több hullámban szokatlanul hűvös levegő érkezett, őszies időjárást okozva ezzel a nyár végére.

2021 nyarán négy hőhullámos időszak fordult elő, június második és július első felében egy-egy hosszabb, július végén, illetve augusztus elején kettő kissé rövidebb. A gyakori hőség a hőhullámos napok számában is megmutatkozik. Országos átlagban 22 napon érte el a napi középhőmérséklet a 25 fokot.

Ennél több 1901 óta csak 2012-ben (24 nap) és 2015-ben (28 nap) volt. A legtöbb hőhullámos nap a déli, délkeleti országrészben fordult elő, ahol nagyobb területen 30 fok felett volt ez az érték.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy mindhárom hónapban a szokásosnál kevesebb csapadék esett. Szokatlanul száraz volt a június, olyannyira, hogy az elmúlt 121 év legszárazabb júniusa volt az idei. A havi átlagos összeg mindössze 22%-a hullott le. A júliusi csapadék 13%-al, az augusztusi 8%-al maradt el a megszokottól. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 132,8 milliméter volt, ami – az előzetes adatok alapján – 35%-al elmaradt az éghajlati normáltól. (OMSZ/MTI)

search icon