Több tízezerre gyarapodott a Magyarországon elültetett fák száma
Több tízezerre gyarapodott a Magyarországon elültetett fák száma

Az év végére elérheti az 56 ezret is a Településfásítási Programban elültetett faállomány.

Kovács Zita, az Agrárminisztérium (AM) birtokpolitikáért felelős miniszteri biztosa kiemelte, a Településfásítási Program elmúlt három éve alatt már 46 ezer sorfát ültettek el, mintegy 1500 településen. Ez a szám tovább emelkedhet, idén év végére már összesen 2000 település zöldülhet 56 ezer sorfával.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, Veszprém vármegyéből 45 település pályázott sikeresen. A legkisebb lélekszámú a 111 fős Németbánya, a legnagyobb pedig Balatonalmádi csaknem 10 ezer lakosával. A vármegyében idén tavasszal már 23 településen ültettek sorfákat. Az elmúlt három évben a településfásítás megvalósításához a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága 2 milliárd forint támogatást biztosított. Az idei faültetésekhez pedig további 550 millió forint támogatás áll rendelkezésre – olvasható a közleményben.

A Településfásítási Program a rendszerváltozás óta eltelt időszak legnagyobb belterületi zöldítési kezdeményezése, melynek kiemelt célja, hogy a fák ültetésével javítsuk településeink környezeti állapotát, hosszú távon pedig biztosítsuk a fenntartható jövőt az utánunk következő nemzedékek számára

– tette hozzá Kovács Zita.

Az ország fával borított területének növelése továbbra is az agrártárca elsődleges célkitűzései közé tartozik. Ennek keretében hirdette meg a minisztérium 2019-ben az Országfásítási Programot, melynek eredményeként eddig mintegy 50 ezer hektár új erdő létesítésére nyertek támogatást a magyar gazdák. Az erdők nemcsak több ezer család számára nyújtanak megélhetést és téli tüzelővel látják el a lakosságot, hanem egész régiókra kiterjedően csökkentik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásait, például kiegyenlítik a hőmérsékleti szélsőségeket, védenek a viharok ellen, aszályos időszakban párásítják a levegőt – idézte a közlemény a miniszteri biztost.

Természeti kincseink ismerete és védelme a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Agrárminisztérium)

Fotó: Canva

search icon