A jövőben is spórolni kell a gázzal
A jövőben is spórolni kell a gázzal

Az Európai Tanács hivatalosan is elfogadta azt a javaslatot, amely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább 2025. március 31-ig folytassák a gázfogyasztásuk 15 százalékos visszafogását.

A Portfolio beszámolója szerint, a vonatkozó indoklás szerint a spórolási időszak meghosszabbítása segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy az energiahatékonyságról és a megújuló energiaforrásokról szóló irányelvek 2025-ben történő átültetéséig megfelelő legyen az ellátásbiztonság. A tervek szerint mindkét irányelv a közeljövőben strukturális keresletcsökkenést fog eredményezni, miközben megvalósulnak az EU kibocsátáscsökkentési tervei.

Az ügy előzményeként az Európai Unió tagállamai még a legmagasabb gázár-környezetben, 2022 júliusában kötöttek megállapodást arról, hogy a soron következő télen 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztásukat – ennek az intézkedésnek a hatályát aztán később, 2023 tavaszán még egy évvel meghosszabbították, a jelenleg érvényben lévő direktíva pedig március 31-én jár le. 

A kitűzött cél az volt, hogy a spórolás következtében 2023 november 1-ig érjük el európai szinten (EU+Egyesült Királyság) a gáztárolók töltöttségében a 90 százalékos szintet, de ez már augusztusban megtörtént. A keresletcsökkentő intézkedéseknek köszönhetően az EU-nak 2023-ra mintegy 65 milliárd köbméter orosz gáz fokozatos kivezetését sikerült elérni, igaz, ennek jelentős kárát látta az európai ipar.

Ebben a tekintetben most is kifejezetten jó a helyzet: a legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy rekordszinten vannak Európa gáztárolói, ahogy a lenti grafikonon is látható, a februárt már soha nem látott szinten zárták a tárolók (narancssárga vonal).

Forrás: AGSI

Jelenleg az EU-tagok együttes gáztárolóinak töltöttsége valamivel 60 százalék alatt áll, ami nem csak amiatt örvendetes, mert soha nem volt még ilyen magasan ez az arány március végén, de amiatt is, hogy szinte már vége van a téli időszaknak.

A hazai és európai gázfogyasztás aktualitásai, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartoztak. A rendezvényen a hazai energetikai szektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Portfolio)

Fotó: Stock photo

search icon