Kiváló ütemben töltődnek a hazai gáztárolók
Kiváló ütemben töltődnek a hazai gáztárolók

A hazai gáztárolók töltöttsége már a nyáron elérte a novemberre megcélzott szintet.

Az uniós rendelkezés november elsejei határidővel rögzített egységesen 90 százalékos kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamok számára. A kormány intézkedései és az április óta folyamatos betárolás eredményeként ez az elvárás Magyarországon augusztus végére teljesült.

Az októberi enyhe időjárás következtében a fűtési szezon hivatalos kezdete után is nőtt a készletmennyiség, a töltöttségi arány jelenleg 98 százalékos, azaz a hazai tárolókban több mint 6,4 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre. A megfelelő téli felkészülésnek köszönhetően a tavalyiakhoz fogható ellátásbiztonsági kockázatok idén nem fenyegetik a hazai fogyasztókat, tehát a magyar családok a következő hónapokban is rezsivédett árakon tarthatják melegen otthonaikat.

Az Európai Parlament és Tanács tavaly nyáron elfogadott rendelete az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt írta elő, hogy a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022–2023-as téli időszak kezdetére. Az idei évtől pedig a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett.

A hazánk esetében 65 százalékos fogyasztásarányos adat a szűk európai élmezőnybe tartozik, több mint kétszeresen múlja felül az uniós átlagot. Június vége óta több földgáz érhető el a magyarországi létesítményekben, mint amennyit a háztartások a  nemzetközi energiaválság előtti utolsó évben, 2021-ben felhasználtak. A most elérhető készlet több mint 160 százalékát teszi ki a tavalyelőtti lakossági fogyasztásnak. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények részlegesen belföldi kitermelésből is fedezhetők.

A hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását a védett állami gáztartalék és a további betárolt készletek garantálják. A tavalyinál kedvezőbb helyzetben nincs szükség a közintézmények számára múlt télen előírt hőmérsékleti korlátozás további fenntartására. A kapcsolódó előírást így a kormány az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs kezdeményezésére a közelmúltban hatályon kívül helyezte. A tudatos felhasználás ugyanakkor a jövőben is érdemben erősítheti az energiaellátás biztonságát.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: Energiaügyi Minisztérium
Kiemelt kép: Canva

search icon