Tudatos karácsony a Manófaktúrával

Tudatos karácsony a Manófaktúrával
Tudatos karácsony a Manófaktúrával

December 18-án a veszprémi Hangvillába költözik a Manófaktúra, hogy a tudatos karácsonyi készülődésre tanítsa a város összes gyerekét. Az egész napos ingyenes családi programon kreatív kézműves foglalkozásokkal, közös zenéléssel és a Hahó Együttes koncertjével várják az érdeklődőket.

A Manófaktúra egy olyan hely, ahol nemcsak egymásra, hanem a környezetünkre is figyelünk. Vidám hangulatban telnek a mindennapok, karácsonyi készülődéssel, közös zenéléssel, kézműveskedéssel, barkácsolással és játékkal. Fontos azonban, hogy a Manófaktúrában nem szeretjük a szemetelést és a pazarlást: mindent, amit a szemetesbe dobnánk megvizsgálunk, összedugjuk a fejünket és megpróbálunk a hulladékból is valami szép, új ajándékot készíteni — olvasható a programot ismertető leírásban.

Itt a karácsony!

Ajándékok, karácsonyfa, fénybe borult utcák, édes sütemények, finom falatok, családi találkozók, dekorációk, kellemes illatok és ünnepi készülődés. Az év végéhez közeledve mindannyian várjuk, hogy szeretteink körében készülődve, ünneppel zárjuk az esztendőt. Karácsonykor egyfajta jutalmaként a mögöttünk álló hónapok fáradalmainak, hálával tekintünk a múlt sikereire és a jövő terveire, céljaira.

Az adventi, karácsonyi időszakot azonban nem feltétlenül a takarékos megoldások, tudatos döntések jellemzik. A szép pillanatokhoz, vásárlási láz, mértéktelen fogyasztás, maradék halmok és sok esetben stressz, megfelelési kényszerek társulnak. Bár a tudatos életmód fogalmának térhódítása már számos fogyasztói kategóriában megfigyelhető, a karácsonyi készülődés során azonban még nem ez az elsődleges szempontunk.

Hogyan népszerűsíthető széles körben, hogy az újrahasznosított inkább menő mintsem ciki, az újrafelhasznált pedig sokszor jobb, mint a vadonatúj? Hogyan találhatunk olyan megoldásokat karácsonykor is, amikkel stresszmentesebb, boldogabb és tudatosabb lehet az ünnep? Mutatunk egy programot, ahol közösen indulhat el a családi ünnepi hangolódás!

Vár a Manófaktúra!

December 18-án egy igazi “zöld karácsonyi” program várja az ünnepre készülődőket a Hangvillában. A Manófaktúrában kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a környezettudatos dekoráció és ajándék készítés fortélyaival. A kreatív kézműves foglalkozásokon megtanulhatják a gyerekek, hogyan is lehet okos ötletekkel a hulladékból ajándék.

Program

Kreatív kézműves foglalkozások: 10:00-16:00 óráig

1. Öltöztesd fel az idei karácsonyfát hulladékból!

Újrahasznosított karácsonyfadíszeket alkothatunk a Zöld Karácsony workshopon, ahol a maradék anyagokból, tobozokkal és fenyőágakkal készülnek el az igazi, zöld ünnepi díszek, apró ajándékok.

2. Készíts kerámia kincseket ajándéknak!

A KulturMáz workshopon előkészített kerámiatárgyak díszítését, speciális festését ismerhetjük meg. A domborminták és a színek végtelen kreatív lehetőséget rejtenek magukban az egyedi ötletek megvalósítához.

3. Alkoss kupakból ékszert vagy dekort!

A HybridCycle több helyszínen gyűjtött kupakot, amelyek most új funkciót kaphatnak. A Kupakabana workshopon megtanulhatjuk, hogy a hulladék ismét lehet értékes és kis előkészítéssel, darálással, préseléssel ékszerek, kulcstartók, díszek alapanyaga lehet.

4. Szerezz új élményeket az ünnepi időszakra!

A Klímapunk workshopon kipróbálhatjuk, hogyan is működik a jövő városa. Különböző városi szereplők karaktereibe bújva szimulálunk egy jövőtervezési megbeszélést és az ötletekből közösen állítjuk össze a “klímapunkok közösségi stratégiáját”.

5. Rendhagyó Száljáték

Hegedűn és csörgődobon ezúttal színes fonalakkal játszhatunk. Dallamok helyett most karkötőt, körsálat készítünk.

6. Legyen a tiéd a legszebb mézeskalács!

Díszítsd fel velünk Veszprém legízletesebb mézeskalácsait és vidd haza a karácsonyfa alá. Legyen az fehér vagy színes máz, apró csillogó cukorka, mindent megtalálsz. Már csak egy kis fantázia kell!

HangSzerelde: 10:30-16:00 óráig

10:30 Hahó Együttes koncertje

A karácsonyi időszak beindításához az első akkordokat a Hahó Együttes hozza a Hangvillába december 18-án délelőtt. Vidám hangulat és ismerő s dallamok, fontos üzenetekkel környezetvédelemről, barátságról, szeretetről és az ünneplésről.

13:00 Bélaműhely: Hangszercsépelő – zenei workshop

15:00 BélaMűhely: Karmester játék és koncert – közösségi zeneélmény

A délutáni órákban a Manófaktúrában új hangszereket keltünk életre és ki is próbáljuk

azokat. A Béla Műhely zenészeivel az ÚjraHangSzerelde workshopon gégecsőből és

konzervből készülnek a hangszerek, majd egy rögtönzött koncerten együtt szólaltatjuk

meg a Manófaktúra új zenekarát.

A legkisebbeket egész napos színező és mesekuckó is várja!

December 18-ig és a helyszínen különböző meglepetésekkel, nyereményekkel készülnek a szervezők. December 15-ig rajzpályázatukra várják a manós, karácsonyi alkotásokat, a legjobbakat pedig a Manófaktúra ajándékcsomagjaival jutalmazzák. A Hangvillában élménygyűjtő akció is várja a gyerekeket, ahol öt pecsétért már szintén ajándék jár.
 


További részletek a HybridCycle közösségi oldalain és a kapcsolódó Facebook eseményben olvashatók.

search icon