Tudatos netezéssel csökkenthető a digitális karbonlábnyomunk
Tudatos netezéssel csökkenthető a digitális karbonlábnyomunk

Tudatos internet- és okoseszköz-használattal bárki csökkentheti a digitális lábnyomát, ezzel elősegítve a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot.

A két évtizeddel ezelőtt útjára indult digitalizáció rendkívül energia- és erőforrásigényes, ennek következtében jelentős természet- és éghajlatromboló hatása van. A számítógépek, szerverek és telefonok gyártása ugyanis nagy károsanyag-kibocsátással jár, használat közben pedig az eszközöket szén-, gáz- vagy olajüzemű hálózatról nyert elektromossággal töltjük.

Ezért törekedjen mindenki az internet- és okoseszközhasználattal járó károsanyag-kibocsátás mérséklésére. – javasolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Ehhez érdemes megfontolni a leiratkozást az általában olvasatlanul hagyott hírlevelekről, az alkalmazások értesítéseinek kikapcsolása és a zenék streamelése (online hallgatása) helyett a letöltésük is csökkenti a digitális kibocsátásunkat.

A videók és az animációk rendelkeznek a legnagyobb energiaigénnyel a webhelyeken, ezek szükségtelenül nagy sávszélességet használnak. Emiatt célszerű kikapcsolni az automatikus videolejátszást. A hatóság azt is tanácsolta, hogy mobilhálózat helyett mindenki wifin keresztül streameljen videókat, filmeket; fotók feltöltésénél pedig alkalmazza a lehető legkisebb képfelbontást.

(Forrás: kisalfold.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon