Új, Föld méretű exobolygót észleltek
Új, Föld méretű exobolygót észleltek

A NASA Kepler űrszondája és a Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) segítségével a csillagászok egy új, Föld méretű extraszoláris bolygót fedeztek fel, amely körülbelül 70 fényévnyire van a Naptól. Az újonnan felfedezett, K2-415b jelzésű exobolygó legalább háromszor nagyobb tömegű, mint a Föld. A megállapításról az arXiv nyomtatás előtti szerveren február 1-jén megjelent cikkben számoltak be.

A Kepler a leghatékonyabb bolygóvadász távcső, hiszen eddig több mint 2600 exobolygót fedezett fel. A 2013-ban bekövetkezett két reakciókerekének meghibásodása után küldetése az lett, hogy az ekliptika kiválasztott mezőinek nagy pontosságú fotometriáját végezze. Az újjáéledt Kepler űrszonda, amely 2018 novemberéig működött, több száz új, Naprendszeren kívüli világot észlelt.

Ami a TESS-t illeti, az űrszonda jelenleg mintegy 200 000 legfényesebb napközeli csillag felmérését végzi azzal a szándékkal, hogy átmenő exobolygókat keressen. Eddig több mint 6100 exobolygó- jelöltet (TESS Objects of Interest, vagy TOI) azonosított, amelyek közül eddig körülbelül 3000 megerősítést nyert.

Asztrobiológia – A földön kívüli élet tudománya

Teruyuki Hirano, a japán Graduate University for Advanced Studies (SOKENDAI) által vezetett nemzetközi csillagászcsoport arról számolt be, hogy a K2-misszió által eredetileg a K2-415 M törpecsillag fénygörbéjében azonosított exobolygót a TESS megfigyelései megerősítették.

„A bolygójelöltet először a K2-misszió fénygörbe adatainak elemzésével azonosították, és a TESS legfrissebb adatai szerint létezik” – írták a kutatók.

A megfigyelések azt találták, hogy a K2-415b sugara körülbelül 1,015 a Föld sugarának, tömege pedig a számítások szerint valószínűleg háromszorosa a Föld tömegének. A bolygó 4,018 naponként kerüli meg szülőcsillagát, körülbelül 0,027 AU távolságra tőle. A K2-415b egyensúlyi hőmérsékletét 400 K körülire becsülik.

A cikk szerzői hangsúlyozták, hogy a K2-415b Földhöz való közelsége és mérsékelt tranzitmélysége potenciális célponttá teszi a Föld-szerű bolygók jövőbeli légköri jellemzési vizsgálatainak, különösen a viszonylag alacsony hőmérsékletű bolygóknak.

A 22%-os távolság és az áthaladás mérsékelt mélysége a K2-415-öt jó célponttá teszi a jövőbeni megfigyelésekhez, beleértve a további RV-figyelést (például további bolygók keresését) és a tranzitspektroszkópiát

– állapították meg a kutatók.

(forrás: phys.org)

search icon