Új vezetőt kapott a MCC Klímapolitikai Intézet
Új vezetőt kapott a MCC Klímapolitikai Intézet

Dr. Calum TM Nicholson-t nevezték ki a Klímapolitikai Intézet új igazgatójává. A brit professzor diplomáit a Cambridge Egyetem Trinity College-ban, illetve az Oxfordi Egyetem St. Antony’s College-ban szerezte, PhD fokozatát kiterjedt társadalomföldrajzi kutatásai eredményeképpen kapta kézhez.

A szakember fő vizsgálati területe a klíma– és a környezetváltozás emberi társadalmakra és gazdasági folyamatokra gyakorolt hatása. E témában legutóbbi publikációja a Bloomsbury kiadó gondozásában 2023. szeptemberben megjelent, Climate Migration: critical perspectives for law, policy, and research című könyve, amelyet Benoit Meyerrel, a Hong Kong-i Kínai Egyetem Jogtudományi Karának professzorával jegyeznek közösen.

A vezetőváltás oka, hogy a Klímapolitikai Intézet korábbi igazgatóját, Litkei Mátét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kommunikációs igazgatójává nevezték ki. Litkei Máté 2021. januárjától töltötte be a környezeti fenntarthatósággal foglalkozó elemzőintézet vezetését.

Az MCC égisze alatt jelenleg hat kutatóintézet működik: a Klímapolitikai Intézet mellett a Migrációkutató Intézet, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért, a Tanuláskutató Intézet, az Ifjúságkutató Intézet és a Magyar Összetartozás Intézete.

Forrás: YouTube, Mathias Corvinus Collegium

Az említett szervezetek klasszikus think-tank tevékenységet végeznek: oktatnak, szakmai eseményeket szerveznek, kutatásokat végeznek, könyvet adnak ki, médiaszerepléseken, tudományos publikációkon, rendezvényeken keresztül részt vesznek a hazai és a nemzetközi szakpolitikai diskurzus irányításában. Az intézetek tevékenységét Kitta Gergely, intézetekért felelős igazgató fogja össze.

A klímaváltozás és annak negatív hatásai, valamint lehetséges megoldásai kiemelt témák voltak a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is. A Your Planet elnevezésű kiállításon az érdeklődők megtudhatták, hogy miként tehetnek lépéseket egy fenntarthatóbb élet felé, hogy ilyen módon részt vegyenek a természet védelmében.

Forrás: MCC Klímapolitikai Intézet
Kiemelt kép: Canva

search icon