Vajon mennyi vegyszermaradék marad az Eu-s élelmiszerekben?
Vajon mennyi vegyszermaradék marad az Eu-s élelmiszerekben?

Megjelent az új EFSA jelentés a európai uniós élelmiszerekben előforduló növényvédőszer-maradékokról. Az eredmények alapján nincs nagy baj.

Az Európai Unióban 2021-ben összesen 87 863 élelmiszermintát gyűjtöttek. Ezen mintákból az elemzés után kiderült, hogy a minták 96,1%-a a megengedett szint alatt volt.

Az EU által koordinált ellenőrzési program (EU MACP) során elemzett 13 845 minta 97,9%-a megfelelt a jogszabályi határértékeknek – írja a Nébih.

A véletlenszerűen kiválasztott élelmiszerek 2021-ben a következők voltak: padlizsán, a banán, a brokkoli, a termesztett gombák, a grapefruit, a dinnye, a paprika, a csemegeszőlő, a szűz olívaolaj, a búza, a szarvasmarha zsír és a csirketojás.

Az összehangolt programban a vizsgált és elemzett minták közül 58,1% (8 043 minta) szermaradványoktól mentesnek tekinthető. Jóval kevesebb, 39,8% (5507) tartalmazott egy vagy több szermaradékot ami még megengedett szint alatt volt, vagy azzal meggyezett koncentrációban. Ami pedig meghaladta a megengedett szermaradékokat az mindössze 2,1% (295) volt.

A jelentés azt mutatja, hogy a 2021-ben elemzett élelmiszer-árucikkek valószínűleg nem jelentenek veszélyt a fogyasztók egészségére. Mindazonáltal a hatóság beszámolója  számos ajánlást is tartalmaz a növényvédőszer-maradékokra vonatkozó európai ellenőrzési rendszerek hatékonyságának növelésére – tájékoztat a Nébih.

(Nébih)

search icon