
ElĹ‘zĹ‘ anyagunkban körbejártuk a növĂ©nyi hĂşsok környezetre Ă©s egĂ©szsĂ©gre gyakorolt hatását, Ă©s pár Ă©rdekes, talán meglepĹ‘ adatot is mutattunk a növĂ©nyi hamburgerek szĂ©n-dioxid-egyenĂ©rtĂ©kĂ©t illetĹ‘en. EzĂşttal megvizsgáljuk a növĂ©nyi Ă©trend más alappillĂ©reit is a klĂmavĂ©delem szempontjábĂłl.
Anglia a vegánok fellegvára
Amerikában és az öreg kontinensen is egyre emelkedik a részben vagy teljesen növényi étrendet választó emberek száma. Az Egyesült Királyság ebben is kiemelkedik, ugyanis itt él a legnagyobb vegán közösség. A vegánok száma rohamosan növekszik, hiszen 2006-ban még csak 150 ezren voltak, a 2018-as adatok szerint pedig már 600 ezer tagot számlál a táboruk.
Miért lesz valaki vegán?
A BBC tette fel a kĂ©rdĂ©st, Ăgy az eredmĂ©ny elsĹ‘sorban az angolok vĂ©lemĂ©nyĂ©t tĂĽkrözi. HasonlĂł irányt mutat azonban a kontinens többi országa is. Angliára nyugodtan tekinthetĂĽnk lakmuszpapĂrkĂ©nt, hiszen az Ă©tkezĂ©si trendekben általában elöl járnak. Gondoljunk csak bele: a televĂziĂłs szakácsok Ă©s a sztársĂ©fek is innen indultak!
A növényi étrendre leginkább a fiatal nők nyitottak, mára ők adják a vegánok magját. (Az Egyesült Királyságban élő 16 és 24 év közöttiek körében már 20%-os a vegánok aránya.)
Forrás: bbc.com
Felmérték, hogy miért választják egyre többen a vegán, illetve a kevesebb húst tartalmazó étrendet. A magyarázatokban volt némi eltérés a két tábor között. A vegánok elsődleges indoka az állatok és a környezet védelme, és csak harmadik helyen áll a saját egészségük. A kevesebb húst fogyasztók pedig leginkább az egészségük és az alakjuk miatt választották ezt az étrendet.
Angliából származik a 2014-ben indult veganuár mozgalma is, amelybe idén kollégánk is belevetette magát! A mozgalomban 2021-ben már több mint félmillióan vettek rész világszerte. Oxfordi kutatók kiszámolták, hogy ha a résztvevők közül mindenki tartja a fogadalmát, akkor ez annyi ÜHG-t spórol meg a Földnek, mintha 200 ezer autót vontunk volna ki az utakról, vagy 600 ezer London–Berlin járatot töröltek volna. Szép számok ezek! Az is impozáns elképzelés, hogy ha a világon mindenki egy csettintésre vegán lenne, akkor elvileg 70%-kal csökkenne az élelmezéshez köthető szén-dioxid-kibocsátás.
Ezek a statisztikák persze jól mutatnak, mégis érdemesebb reálisabban gondolkodni, hiszen semmi sem teljesen fekete vagy fehér. Lehet úgy vegánnak lenni, hogy közben egészségtelenül étkezünk, és bizony a növényi ételek között is vannak olyanok, amelyek károsak a környezetre.
Mik a mumusok a vegán étrendben?
NövĂ©nyi Ă©s növĂ©nyi Ă©trend között is nagy kĂĽlönbsĂ©gek vannak, ha a karbonlábnyom oldalárĂłl közelĂtĂĽnk. Egy olasz tanulmányban, amely vegánokkal folytatott kĂsĂ©rletrĹ‘l számolt be, kiderĂĽlt, hogy kĂ©t szereplĹ‘ Ă©trendje kimagaslĂł karbonlábnyommal járt, ugyanis Ĺ‘k egĂ©sz Ă©vben fĹ‘kĂ©nt csak gyĂĽmölcsöt fogyasztottak. (Lelövöm a poĂ©nt: ez a tanulmány is rámutatott, hogy a hĂşsmentes Ă©trend összessĂ©gĂ©ben kedvezĹ‘bb a bolygĂłnak.)
TĂ©len a trĂłpusi gyĂĽmölcsök legtöbbször EurĂłpán kĂvĂĽlrĹ‘l Ă©rkeznek hozzánk, Ă©s amĂg a citrusfĂ©lĂ©knĂ©l Ă©s a banánnál bizonyos szerekkel elĂ©rhetĹ‘, hogy kibĂrják a hajĂłn valĂł utaztatást, addig a romlandĂł zamatos finomságokat repĂĽlĹ‘vel kell szállĂtani. Egy hajĂłval szállĂtott gyĂĽmölcs utaztatása karbonlábnyomának 10%-át teszi ki, de ha ez repĂĽlĹ‘vel törtĂ©nik, akkor már 90%-nál tart a logisztikai környezetterhelĂ©s. (Ha már a szállĂtásrĂłl van szĂł, hasznos tudni, hogy bizonyos esetekben az itthoni fűtött ĂĽvegházakban termelt zöldsĂ©gek nagyobb terhet jelentenek, mint pĂ©ldául egy spanyol vagy egy görög szabadföldes termĂ©k.)
Az angolok kedvence, a lĂ©dĂşs spárga bĂĽszkĂ©lkedik a legmagasabb egysĂ©gnyi szĂ©n-dioxid-kibocsátással (5,3 kg CO2e egy kilogramm termĂ©nyre vetĂtve), amirĹ‘l fĹ‘kĂ©nt a szállĂtása tehet. Ă–sszehasonlĂtáskĂ©nt a csirkehĂşs esetĂ©ben 3,2 kg CO2e-gel, a sertĂ©sĂ©ben 6 kg CO2e-gel kell számolni.
Az avokádó és a mangó
NĂ©hány divatos trĂłpusi gyĂĽmölcs kiemelkedĹ‘ vĂzigĂ©nyű. Ilyen az avokádĂł Ă©s a mangĂł. Az avokádĂł kartelektĹ‘l Ă©s vĂzlopástĂłl sem mentes hátterĂ©rĹ‘l már egyszer rĂ©szletekbe menĹ‘en Ă©rtekeztĂĽnk. Egy kilogramm avokádĂł termesztĂ©sĂ©hez körĂĽlbelĂĽl 834 liter vĂz szĂĽksĂ©ges, a mangóéhoz pedig 686 liter. Ă–sszesĂtve a hozzánk importált avokádĂł lábnyoma 2,2 kg CO2e, a mangóé pedig 4,4 kg CO2e. Tehát egy lĂ©dĂşs mangĂł nagyobb teher a környezet számára, mint egy csirkemell.
A finom csonthéjasokra is tessék figyelni!
A mandula, a diĂł Ă©s a kesudiĂł nagyĂĽzemi termesztĂ©se is vĂzigĂ©nyes. A becslĂ©sek szerint több mint 4000 liter vizet igĂ©nyel minden megvásárolt kilĂł diĂłfĂ©le. SzĂ©n-dioxid-kibocsátásban (4,99 kg CO2e-gel) is a kesu a negatĂv gyĹ‘ztes.
Gomba a fűtött pincékből
Nincsen teljes konszenzus a gombát illetően, vannak, akik ragadozóknak tartják, azonban ezzel együtt is a növényi étrend alapja. A gomba abból a szempontból kedvező növény, hogy kevés vizet igényel, és más mezőgazdasági hulladékokból származik a termőtalaja. A probléma itt is a fűtési igénye, mivel egyes gombafajták 62 °C-on termeszthetők, ami 3 kg-ra emeli a szén-dioxid-egyenértékét.
Az erdőirtás fő felelősei: a szója- és a pálmaolaj
A szĂłja rendkĂvĂĽl sokoldalĂş növĂ©nyi adalĂ©kanyag Ă©s fehĂ©rjeforrás. A WWF szerint azonban a marhatenyĂ©sztĂ©s után másodikkĂ©nt a szĂłja felel az erdĹ‘irtásĂ©rt. A teljes kĂ©phez az is hozzátartozik, hogy szintĂ©n a WWF szerint a megtermelt szĂłjának csupán 6%-át fogyasztjuk közvetlenĂĽl mi, emberek. A szĂłja tĂşlnyomĂł rĂ©szĂ©t állati takarmányozásra fordĂtják.
Elméletileg nem lenne probléma a pálmaolajjal sem, de mivel ez is sokféleképpen felhasználható élelmiszer, hatalmas mennyiségben termesztik. Egy átlagos fogyasztó bevásárlókosarában lévő termékek akár 50%-ában is lehet pálmaolaj.
TermesztĂ©se pedig folyamatosan bĹ‘vĂĽl, 2024-re 107,6 milliĂł tonnára emelkedhet az előállĂtott pálmaolaj mennyisĂ©ge. FĹ‘ termĹ‘terĂĽlete IndonĂ©zia, ahol az esĹ‘erdĹ‘bĹ‘l veszik el a mezĹ‘gazdasági terĂĽletet, aminek következtĂ©ben 2001 Ă©s 2018 között 25,6 milliĂł hektáron irtották ki az erdĹ‘t. (Ez nagyjábĂłl akkora terĂĽlet, mint Ăšj-ZĂ©land.)
Ne menjen el a kedved a sok negatĂv adat miatt!
A sok negatĂv adat láttán könnyen keletkezhet az a tĂ©vhit, hogy minden egyes falat Ă©tellel romboljuk a FöldĂĽnket. SzerencsĂ©re már sok igen klĂmabarát Ă©lelmiszer is lĂ©tezik, melyekkel változatossá tudjuk tenni az Ă©tkezĂ©seinket. Ezek közĂ© elsĹ‘sorban az otthon nevelt, háztáji tejelĹ‘k, baromfik tartoznak.
De a hĂĽvelyesek is – mint a lencse, a bab, a borsĂł – rendkĂvĂĽl jĂł fehĂ©rjeforrások, tehát Ă©rtĂ©kes gabonafĂ©lĂ©kkel is körĂĽl vagyunk vĂ©ve. 100 gramm hajdina 5 gramm fehĂ©rjĂ©t, a zab pedig 10 grammot tartalmaz. Ezek az Ă©telek pedig szerencsĂ©re hazai környezetben is megtermelhetĹ‘k.
Ha tĂ©len is kĂvánjuk a vitamindĂşs zöldsĂ©geket, de nem akarjuk, hogy a reggelink átutazza a fĂ©l világot, tökĂ©letes választás a csĂráztatás. A már emlĂtett itthon termesztett magokbĂłl – fillĂ©rekbĹ‘l – valĂłdi tápanyagforrást állĂthatunk elĹ‘, amely szendvics vagy köret alapja is lehet.
RĂ©gi bevált házi tartĂłsĂtási mĂłdszerekkel a nyári idĹ‘szak termĂ©seit tĂ©len is Ă©lvezhetjĂĽk. Ilyen a savanyĂtás Ă©s a fermentálás. Az Ăgy eltehetĹ‘ zöldsĂ©gek palettája rendkĂvĂĽl szĂ©les. Az eljárások elĹ‘nye a befĹ‘zĂ©ssel szemben az, hogy az összes vitamin a zöldsĂ©gekben marad. Ha már az egĂ©szsĂ©ges tartĂłsĂtásrĂłl beszĂ©ltĂĽnk, Ă©rdemes megemlĂteni az akár hungarikumnak is nevezhetĹ‘ gyorsfagyasztási (mirelit) technikát.
Nehéz volna felsorolni az összes okos, ugyanakkor egyszerű technikát, melyekkel az étkezésünket megreformálhatjuk, de ha továbbiak is érdekelnek, kövesd a Greendex-et!