Valószínűleg 2022 lesz a legmelegebb év az Egyesült Királyságban
Valószínűleg 2022 lesz a legmelegebb év az Egyesült Királyságban

Az előrejelzők kiemelték, hogy a 10 legmelegebb év, amelyet eddig feljegyeztek, mind 2003 utáni. A hőmérsékleti trendek azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságban azóta van jóval melegebb, amióta az emberiség a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével üvegházhatású gázokat bocsát a légkörbe.

A Met Office szerint az éves átlaghőmérséklet az Egyesült Királyságban idén meghaladja a korábbi, 2014-ben felállított rekordot, amikor az átlag 9,88 Celsius-fok volt. Dr. Mark McCarthy, a Met Office Országos Éghajlati Információs Központjának vezetője elmondta, hogy 2022 lesz az eddigi legmelegebb év az Egyesült Királyságban. Bár sokan emlékeznek a nyári extrém hőségre, idén figyelemre méltó volt a viszonylag egyenletes hőség az év folyamán, december kivételével minden hónap melegebb volt az átlagosnál.

A meleg év összhangban van azokkal a valódi hatásokkal, amelyekre az ember okozta éghajlatváltozás eredményeként tartunk számon. Bár ez nem jelenti azt, hogy mostantól minden év a legmelegebb lesz, de az éghajlatváltozás továbbra is növeli az egyre melegebb évek esélyét a következő évtizedekben

 – tette hozzá Dr. Mark McCarthy.

2022 nemcsak az elmúlt 139 év legmelegebb éve lesz, hanem a 364 éves közép-angliai hőmérsékleti sorozatban is a legmelegebb lesz 1659-től kezdve, ami a világ leghosszabb műszeres hőmérséklet-felvétele. A 2022-re vonatkozó ideiglenes adat az év végén lesz elérhető, és ezt követően további minőségellenőrzésnek és egy hitelesítési folyamatnak vetik majd alá.

Az előrejelzők szerint az év nemcsak a rekordmeleg miatt marad emlékezetes, hanem a bekövetkezett szélsőséges időjárás miatt is, beleértve a júliusi hőhullámot, amelynek során a hőmérséklet soha nem látott magasságokat ért el. Az országban most először mértek 40 fok feletti hőmérsékletet. A legmelegebb hely a Lincolnshire-i Coningsby volt 40,3 Celsius-fokos hőmérséklettel, ami 1,6 Celsius-fokkal haladta meg a korábbi brit rekordot. A júliusi forróság idején a Met Office először adott ki piros figyelmeztetést az Egyesült Királyságra kiterjedt hatásokkal járó extrém hőség miatt.

Emellett súlyos csapadékhiány is volt, az ország nagy része még mindig az augusztusban kezdődött, ismét rekordot döntő szárazság hatását viseli. Látható, hogy nem kell messzire nézni ahhoz, hogy lássuk az éghajlati válság egyre gyorsuló hatásait: a megnövekedett árvizek, a szokatlan hőmérsékleti viszonyok és a kiszámíthatatlan időjárási rendszerek egyre inkább normává válnak.

(Forrás: theguardian.com)

search icon