Változás nélkül reménytelen a klímapolitika – podcast ajánló
Változás nélkül reménytelen a klímapolitika – podcast ajánló

A múlt héten hosszasan kielemeztük, hogy milyen problémái vannak az ENSZ éghajlatváltozási klímakonferenciájának. A COP-ot 2022-ben már 27. alkalommal rendezték meg, de érdemi előrelépés most sem született a klímaváltozás elleni fellépésben. A klímapolitika reformja halaszthatatlan feladat napjainkban.  

A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek aktuális adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető arról beszélgetnek, hogy miként válhatna sikeressé egy klímaügyi konferencia napjainkban. A műsorban konkrét ötletek és felvetések kerülnek szóba, amelyek utat mutathatnak egy sikeresebb jövő felé.   

Őszinte és hiteles klímapolitika kell 

Ahogy azt legutóbb említettük, a COP27 már a külsőségek terén megbukott. A főszponzor a világ legnagyobb műanyagszennyezője, a Coca Cola volt, a helyszín pedig egy észak-afrikai diktatúra, Egyiptom. A szponzorok előszűrése és a hiteles vállalatokkal való partnerség első körben máris előremutató tendencia lenne.  

Szintén szükség lesz a szakmai kérdések előtérbe helyezésére. Eddig sokszor az üres diplomáciai gesztusok domináltak, ami nem tesz jót a törekvések sikerességének. Természetesen a klímapolitika mindig diplomáciai és gazdasági kérdés marad, de fontos, hogy a témában releváns szakértők hangja is hallható legyen. 

A médiafelhajtás csökkentése szintén a látványintézkedések visszaszorítását teheti lehetővé. A fosszilis energiahordozókat kitermelő cégek lobbistáit is érdemes lenni kizárni az eseményről, de legalábbis erősen korlátozni a résztvevők számát és szerepvállalását. A legfontosabb feladat természetesen a jogilag számonkérhető, kézzelfogható vállalások tétele. Enélkül a klímapolitika egy olyan tetszetős kirakat marad, ami mögött nincs érdemi érték. (fintech.hu

search icon