Változtatnunk kell az étkezési szokásainkon, vagy még durvább lesz a globális felmelegedés?
Változtatnunk kell az étkezési szokásainkon, vagy még durvább lesz a globális felmelegedés?

Egy új tanulmány szerint az emberi táplálkozással kapcsolatos üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2100-ig csaknem 1 Celsius-fokkal járulhat hozzá a felmelegedéshez, ha nem cselekszünk sürgősen.

Egy, a Nature Climate Change folyóiratban publikált tanulmány szerint a jelenlegi táplálkozási szokások megtartása esetén az élelmiszerfogyasztás önmagában is elég lesz ahhoz, hogy a felmelegedés meghaladja a párizsi klímamegállapodásban megszabott ideális 1,5 Celsius-fokot, és megközelítse a 2 Celsius-fokos felső határértéket.

A tanulmány szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásához főleg három élelmiszerforrás járul hozzá: az állatok (tehenek, juhok és kecskék) húsa, a tejtermékek és a rizs fogyasztása. A kutatás alapján ezek egyenként legalább 19 százalékkal járulnak hozzá az élelmiszer okozta felmelegedéshez, de a legjelentősebb részt ezek közül a hús teszi ki.

Catherine C. Ivanovich, a Columbia Egyetem éghajlatkutatója és egyben a tanulmány szerzője szerint tudomásul kell vennünk, hogy az élelmiszerágazat okozta metánkibocsátás jelentős mértékben befolyásolja a globális felmelegedést. A kutatók számításai szerint 2030-ra a metán az élelmiszerek által okozott felmelegedés 75 százalékáért lesz felelős, míg a szén-dioxid és a dinitrogén-oxid teszi ki zömmel a fennmaradó részt.

A tanulmány olyan ajánlásokat is tartalmaz a globális élelmiszer-termelés és -fogyasztás megváltoztatásáról, ami korlátozhatja a felmelegedést.

Joe Biden amerikai elnök már két évvel ezelőtt beszélt a kongresszusban arról, hogy fedőnövények ültetésével lehetséges szén-dioxidot kivonni a légkörből. Számos tanulmány szerint a húsfogyasztás csökkentésével visszaszorítható a húsukért tartott állatok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Kalifornia, jó példával elöl járva két éve kötelező élelmiszerhulladék-újrahasznosítási programot indított, hogy csökkentse a romló élelmiszer bomlása okozta kibocsátást.

(Forrás: hvg.hu)

search icon