Végre lett egy társunk a parlagfű elleni harcban!
Végre lett egy társunk a parlagfű elleni harcban!

Mióta a parlagfű megjelent, csak hagyományos módszerekkel lehetett védekezni ellene: fűnyírás, kaszálás és gyomlálás. A leginkább kívánatos módszer azonban mégis csak a biológiai védekezés lenne.

Ahogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tegnapi közleményéből kiderül, ismert jelenség a természetben, hogy ha egy faj, számára idegen helyre kerül, akkor kis idő múlva követik őt a természetes ellenségei is. Az Észak-Amerikából származó parlagfű viszont már hosszú évtizedek óta megtelepedett Európában, a természetes ellenségei pedig a közelmúltig nem bukkantak fel.

A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a védekezésben. Ez a faj szintén Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki, azonban tavaly itthon is felbukkant.

A Nébih munkatársai az elmúlt években alapos vizsgálatnak vetették alá a bogarat, hogy megtudják, nem jelent-e veszélyt más, például mezőgazdasági növényekre. Az eredmények alapján a parlagfű olajosbogár veszélytelennek tűnik, de a faj további vizsgálata elengedhetetlen.

https://www.facebook.com/atk.novi.elkh/photos/a.437980823318041/1271217766661005/?type=3

A Nébih az ATK Növényvédelmi Intézetével közösen folytatja a biológiai védekezési lehetőségek keresését és a bogár vizsgálatát. Ennek megfelelően kérik a lakosság segítségét a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa) hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. A bogár könnyen felismerhető, kb. fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető.

A megfigyeléseket fotóval, helyszín és dátum megjelölésével a parlagfubogar@atk.hu címen várják!

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon