Veszélyes vegyi anyagok lehetnek egyes strandcikkekben
Veszélyes vegyi anyagok lehetnek egyes strandcikkekben

A Kemi svéd vegyi anyag ügynökség vizsgálata szerint a nyári, szezonális termékek 16%-a tartalmaz a megengedettnél több veszélyes vegyi anyagot. A Tudatos Vásárlók cikke szerint a kutatásban 82 cég 266 termékét vizsgálták.

A Kemi eredményeiből kitűnt, hogy a puhaműanyag termékekben veszélyesen magas mértékben voltak jelen a ftalátok, a rövid láncú klórozott paraffinok, illetve néhány esetben az ólom és a kadmium is. A nyári cuccok között elektronikai cikkeket is vizsgáltak, ezeknél a forrasztás céljából használt ólom lehet problémás.

Mint írják, az érintett termékek önmagukban nem jelentenek komoly kockázatot, ám a veszély anyagokat tartalmazó termékek hatása összeadódik, növelve ezzel a veszélyes vegyi anyagoknak való kitettségünket.

A Tudatos Vásárlók pontokba szedték, hogy mire érdemes figyelni, ha szeretnénk elkerülni a veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó termékeket, melyekről azt is tudni lehet, hogy fenntartható módon csak rendkívül nehezen újrahasznosíthatók.

  • Kerüld a vásárlást a külföldi online piactereken! A termékeket gyakran EU-n kívüli szereplők árusítják, és így gyakran nem felelnek meg az EU által előírt biztonsági előírásoknak.
  • Vásárolj jó minőségű termékeket, jól ismert márkáktól, stabilan működő vállalatoktól.
  • Ne vásárolj játékokat vagy elektronikai cikkeket, ha nem látod rajtuk a CE-jelölést.
  • Kerüld az erősen vegyszerszagú termékeket!
  • Kérdezd meg az eladót, hogy az adott termék tartalmaz-e bármilyen, különösen veszélyes anyagot.
  • Ha már megvetted a terméket, és azt gyanítod, hogy veszélyes anyagot tartalmaz, értesítsd a céget, ahol vásároltad a terméket.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

search icon