Zajlik az aratás, figyeljünk oda az utakon!
Zajlik az aratás, figyeljünk oda az utakon!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a közutakon közlekedők figyelmét, hogy az országszerte felgyorsult aratási munkálatok miatt egyre nagyobb számban vesznek részt a forgalomban mezőgazdasági munkagépek és vontatók. A balesetek elkerülése érdekében legyünk türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzünk!

Ahogy a NAK írja tegnapi közleményében, országszerte megkezdődött az őszi káposztarepce és az őszi búza betakarítása, majd ezt követi a rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab. Az időjárástól függően várhatóan még 3 hétig zajlanak a nyári aratási munkák.

Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött jellemzően feltorlódhat a forgalom. A NAK felhívja a közúti közlekedésben részt vevők figyelmét, hogy csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható.

A nagyméretű mezőgazdasági gépeket fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel érdemes megközelíteni, felkészülve az esetleges irányváltoztatásra. A mellettük való elhaladás, előzés is jóval veszélyesebb, nagyobb odafigyelést igényel még jó látási körülmények között is, és célszerű arra is odafigyelni, hogy nagyobb oldaltávolságot tartsunk.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon