Zéró kibocsátású sportautó, ami felfalja a szén-dioxidot
Zéró kibocsátású sportautó, ami felfalja a szén-dioxidot

Az Eindhoveni Műszaki Egyetem hallgatói olyan zéró kibocsátású autót hoztak létre, amely menet közben a szén-dioxid megkötésére is képes. A sportos, tisztán elektromos hajtású autó nagyrészt 3D-nyomtatott, újrahasznosított műanyagból készült, és lítium-ion akkumulátorral működik.

Bár az elektromos autók gyakorlatilag nem bocsátanak ki CO2-t a belső égésű motorral hajtott társaikhoz képest, az akkumulátorcellák előállítása erősen környezetszennyező. Ennek eredményeképpen az elektromos autóknak több tízezer kilométerre van szükségük ahhoz, hogy azonos szén-dioxid-kibocsátási szintet érjenek el a hasonló, fosszilis üzemanyaggal működő modellekkel. A diákok ZEM (Zero Emission Mobility) autójának célja, hogy ezt a szén-dioxid megkötésével ellensúlyozza.

A jármű két szűrővel rendelkezik, amelyek az eindhoveni csapat becslése szerint 30 000 kilométeres vezetés során akár 2 kg szén-dioxidot is képesek megkötni. Bár ez a mennyiség csekély – legalább 12 autónak kellene egyenként 30 000 km-t megtennie ahhoz, hogy egy átlagos fa által egy év alatt elnyelt mennyiséget elnyelje -, a diákok remélik, hogy az elkövetkező években növelni tudják a szűrő kapacitását. Emellett elképzelésük szerint a szűrőket a jövőben töltőállomásokon lehet majd üríteni.

(Forrás: Euronews, kép: tuecomovite.nl)

search icon