Zöld szuperblokk csillapítja az autóforgalmat Bécsben

Zöld szuperblokk csillapítja az autóforgalmat Bécsben
Zöld szuperblokk csillapítja az autóforgalmat Bécsben

Barcelonai minta alapján úgynevezett szuperblokkot hoznak létre Bécs 10. kerületében, Favoritenben. A szuperblokk szívében csillapítják az autóforgalmat és a gyalogosokra, valamint biciklisekre optimalizálják a közlekedést. A kellemesebb klímáért pedig amit csak lehet, kizöldítenek a házak közötti területen.

Hamarosan csak az ott lakók, a különböző mentőegységek és a szemétszállítók hajthatnak majd be Bécsben a Gudrunstraße – Leebgasse – Quellenstraße – Neilreichgasse által határolt területre. Itt alakítják ki ugyanis az osztrák főváros első szuperblokkját, melyet bécsiesen Supergrätzlnek neveznek.

Ehhez a barcelonai szuperblokk koncepcióját gondolták újra. Az átalakítások célja, hogy az itt lakókat egy sokkal kellemesebb lakókörnyezet fogadja: zöldítéssel, valamint különböző árnyékolási, és hűsítési megoldásokkal ellensúlyozzák a klímaváltozás negatív hatásait és csillapítják a forgalmat a több háztömbre kiterjedő területen.

A kísérlethez azért erre a városrészre esett a választás, mert a sűrűn beépített terület nyaranta csak úgy izzik a forróságtól, ráadásul nagyon sokan laknak itt, így több szabad területre van szükség. Ezen kívül a közlekedésbiztonságot is javítani szeretnék a közelben található számos iskola és óvoda miatt. A cél, hogy a gyerekek egyedül, teljes biztonságban sétálhassanak vagy biciklizhessenek el az iskolába.

A kísérleti projektbe, – amely 2022 nyarán kezdődik – a lakosságot is bevonják, a részleteket velük együtt szeretnék kidolgozni.

Mi is az a szuperblokk?

A barcelonai szuperblokk-projekt 2018-ban indult, két helyszínen. A projekt célja, hogy a gyalogosok érdekeit helyezze előtérbe az autós forgalommal szemben, s ezt a terek átalakításával valósítják meg. A projekt a motoros járművek közlekedési korlátozásain keresztül teszi elérhetőbbé, élvezhetőbbé a területeket a gyalogos- és a biciklis forgalom számára.
A helyi lakosságnak ugyan engedélyezett a kijelölt területen belül a motoros járművek használata, azonban az átmenő forgalmat teljesen megszüntették. Az autós forgalmat és az ebből következő állandó zajt és a magas légszennyezettséget felváltották az élettel teli közterek, utcák.

(Forrás: telex.hu Kép: pexels.com)

search icon