Próbáljunk hozzászokni a forrósághoz, mert a szélsőségesen meleg időszakok egyre gyakoribbak lesznek
Próbáljunk hozzászokni a forrósághoz, mert a szélsőségesen meleg időszakok egyre gyakoribbak lesznek

Tudományos eredmények szerint valószínűleg még több forró nap vár az emberiségre a következő évtizedekben. Egy a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint erről nem csak a felmelegedés mértéke, de annak tempója is tehet.

A kutatók szerint a melegedés mértéke jelenleg 0,2 Celsius fok évtizedenként, ennek csökkenése pedig nem is várható a következő időszakban, függetlenül attól, hogy milyen gyorsan leszünk képesek csökkenteni a felmelegedéshez kapcsolódó kibocsátásunkat.

Mivel a nagyon gyors melegedés időszakát éljük, fel kell készülnünk a gyakoribb forróságra, mely időszakok nagy mértékben szárnyalják túl a korábbi rekordokat.

– mondta Erich Fischer, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) munkatársa a témában készült ENSZ klímatudományi értékelés vezető szerzője.

Ezzel együtt azonban a kibocsátáscsökkentés a későbbiekben kifizetődő lehet, a felmelegedés lassulásával a hőmérsékleti rekordok is egyre ritkábbakká válhatnak. Mint az MTI beszámolójában olvasható, eddig elsősorban arra összpontosítottak a tudósok, hogy mennyit emelkedett a hőmérséklet nem pedig arra, hogy milyen gyorsan.

Ha a globális átlaghőmérséklet stabilizálódik, például a párizsi egyezményben kitűzött cél szerint a 19. századi érték felett 1,5 Celsius-fokkal nő, a drámai új rekordok jóval ritkábbak lennének.

Mint írják, a „a klíma úgy viselkedik, mint egy szteroidokat használó atléta”, aki a teljesítménynövelő szerek hatására egyre jobb és jobb teljesítményt nyújt, tehát ha nem csökkentjük az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor a hőmérséklet gyors emelkedése, ennek nyomán pedig az időjárási szélsőségek és a hőmérsékleti rekordok egyre gyakoribbak lehetnek.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a forróság mindenütt problémává válik. A mostani hőhullám alatt a kanadai Brit Kolumbiában mért 49,6 Celsius-fok például 5 fokkal több, mint a Kanadában eddig valaha mért legmelegebb nap hőmérséklete.

Közben mifelénk sem szól másról a nyár, mint hőhullámok sorjázásáról. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra ismét harmadfokú figyelmeztetést adott ki több megyére is, országosan 31-38 fokig melegszik a levegő napközben. Ennek nyomán Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig ismét hőségriadót rendelt el.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon