Zöldboltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem
Zöldboltokat ellenőriz a fogyasztóvédelem

A szakemberek szeptember végéig kutakodnak megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után, elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint az országos ellenőrzéssorozatban főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgálják majd.

A célzott ellenőrzés oka, hogy egyre többen választják a környezettudatos életmódot, így folyamatosan nő a kereslet a bio- vagy organikus, újrahasznosított, csomagolásmentes termékek iránt. Ezzel párhuzamosan viszont a kereskedelmi kommunikáció is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a zöld állításokra.

Sajnos gyakran fordul elő, hogy ezek az állítások csak részben igazak, vagy még részben sem. Egy uniós felmérés szerint a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok ellenőrzései során az efféle állítások 42 százaléka bizonyult túlzónak, hamisnak vagy megtévesztőnek.

Ezek közé az állítások közé tartozik az is, ha egy terméken levelet, fát, folyót vagy a tiszta környezetre utaló más grafikát, fotót, illusztrációt helyeznek el, hiszen a képi megjelenítések is alkalmasak lehetnek a fogyasztók megtévesztésére.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálatban a hagyományos és online kereskedelemben is ellenőrzik a környezetvédelemmel kapcsolatos állításokat. Ha egy cég nem tudja hitelt érdemlően igazolni zöld állítása valóságtartalmát, a jogsértés súlyához igazodva akár több százmillió forintos bírság szabható ki rá tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon