Zöldebbek lehetnek mostantól a közbeszerzések
Zöldebbek lehetnek mostantól a közbeszerzések

Zöld Kódexének megalkotásával kívánja erősíteni a fenntarthatóságot a Közbeszerzési Hatóság. A szabályzatot elfogadó állami szervezetek vállalják, hogy környezetvédelmi szempontok érvényesítésére törekszenek közbeszerzéseikben.

A Közbeszerzési Hatóság még áprilisban indította el Fenntartható Magyarországért Programját, melynek célja, hogy a közbeszerzések terén a korábbiaknál sokkal inkább érvényesüljenek a zöld, szociális és innovatív szempontok. E program első igazi mérföldkövét jelenti a szervezet által megalkotott Zöld Kódex, mely az önkéntesen csatlakozó ajánlatkérők számára konkrét, környezeti és gazdasági fenntarthatóságot erősítő útmutatást határoz meg.

A hivatalosan Környezetvédelmi Közbeszerzési Etikai Kódex nevet viselő szabályzatot a Fenntartható Magyarország Program keretében létrejött Fenntarthatósági munkacsoport alkotta meg. Utóbbiban az intézmény képviselői mellett a legnagyobb hazai ajánlatkérők, valamint a Hatósággal a fenntarthatóság területén együttműködő szervezetek képviselői vesznek részt (többek között: Állami Számvevőszék, Gazdasági Versenyhivatal, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, Magyar Nemzeti Bank, Megyei Jogú Városok Szövetsége, Magyar Posta Zrt., MÁV Magyar Államvasutak Zrt., Miniszterelnökség). A rendszeresen ülésező testület célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok megismertetése és a gyakorlati alkalmazás elősegítése.

A ma hatályba lépett szabályzat célja, hogy a közpénzből gazdálkodó szervezetek számára kézzelfogható útmutatást biztosítson annak érdekében, hogy a környezeti és gazdasági fenntarthatóság szempontjai a lehető leginkább érvényesüljenek a közbeszerzésekben.

Napjainkban a fenntarthatóság az egyik legfontosabb közös ügyünk, amivel minden érintett gazdasági és állami szereplő tartozik a jövő generációinak. A közbeszerzési Zöld Kódex elfogadása önkéntes, azonban ha egy szervezet csatlakozik a Kódexhez, azzal vállalja, hogy valamennyi közbeszerzési eljárása során törekszik arra, hogy az környezetvédelmi szempontot tartalmazó, zöld közbeszerzési eljárásnak minősüljön, továbbá a kódexben felsorolt értékeknek, alapelveknek megfelelően járjon el.

– mondta el Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke

Mint a Hatóság közleményében kiemeli, az állami szféra szereplőinek óriási a felelőssége: a saját beruházásaikon, közbeszerzéseiken keresztül példát mutathatnak és képesek lehetnek befolyásolni a gazdasági szereplők, illetve a teljes társadalom attitűdjét, magatartását.

A Zöld Kódexben olyan környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok kaptak helyet, mint a körforgásos gazdasági szemlélet, a hulladéktermelés minimalizálása, az erőforrások használatának hatékonyabbá tétele vagy épp a termékek és szolgáltatások teljes életciklusát figyelembe vevő felfogás.

Ezek mellett a Zöld Kódex részletes szabályzatot fogalmaz meg a közbeszerzési eljárások lebonyolítására vonatkozóan, mely kitér az eljárások tervezésére, megvalósítására és a szerződések teljesítésének ellenőrzésére is.

search icon